Пет съвета за по-пестелив живот, които да започнете днес

2800
Пет съвета за по-пестелив живот, които да започнете днес
Снимка: iStock

Воденето на пестелив начин на живот не означава непременно живот на лишения. Това просто означава да внимавате за разходите си и да правите избори, които допълнително оптимизират вашите пари. Пестеливият живот може да ви помогне да приоритизирате финансите си, да спестите пари и дори да намалите стреса. В тази статия ще ви дадем пет съвета, които ще ви помогнат да живеете по-внимателен и финансово отговорен живот.

Прегърнете минимализма

Минимализмът означава да живееш с по-малко. Това е начин на живот, който ви насърчава да се съсредоточите върху това, което наистина има значение, и да премахнете ненужния хаос от живота си. Прегръщането на минимализма може да ви помогне да намалите разходите си и да спестите повече пари. Започнете, като разчистите жизненото си пространство и се отървете от нещата, които вече не ви трябват или не използвате. След това полагайте съзнателни усилия да купувате само неща, от които наистина се нуждаете.

Правилото за спестяване 50/30/20: Как да го прилагате успешно?

Гответе у дома

Храненето навън може да бъде скъпо и често е по-здравословно и по-достъпно да готвите у дома. Планирането на хранене и пазаруването на хранителни стоки също може да ви помогне да спестите пари за храна. Планирайте храненията си за седмицата предварително и създайте списък с хранителни стоки въз основа на тези ястия. Придържайте се към списъка си, когато отивате в магазина, и избягвайте импулсивните покупки. Готвенето у дома не само може да ви помогне да спестите пари, но също така може да подобри здравето ви и да ви даде повече контрол върху това, което ядете.

Използвайте купони и отстъпки

Използването на купони и отстъпки може да ви помогне да спестите пари за всичко - от хранителни стоки до дрехи. Проверете местния вестник или онлайн за купони и оферти, преди да пазарувате. Регистрирайте се за имейл бюлетини от любимите си магазини и марки, за да получавате изключителни отстъпки и промоции. Можете също така да използвате приложения за връщане на пари, за да спечелите връщане на пари от покупките си.

Как да спестите повече пари през 2023 година, дори да сте голям прахосник

Намалете потреблението на енергия

Намаляването на потреблението на енергия може да ви помогне да спестите пари от сметките си за комунални услуги. Започнете, като изключите осветлението и електрониката, когато не ги използвате. Използвайте енергийно ефективни крушки и уреди, за да спестите още повече пари. Можете също така да намалите потреблението на вода, като вземете по-кратки душове. Правенето на малки промени в потреблението на енергия може да доведе до значителни спестявания с течение на времето.

Правете сами ремонтите и подобренията на дома

Проектите „Направи си сам“ могат да ви спестят пари и да ви дадат усещане за постижение. Вместо да наемете професионалист, който да извърши ремонт или надстройка на дома, опитайте да се заемете сами с проекта. Можете да намерите уроци и ръководства с инструкции онлайн за всичко - от боядисване на стая до инсталиране на нови осветителни тела. Направи си сам проектите също могат да бъдат забавно занимание със семейството или приятелите. Все пак внимавайте, защото в доста случаи ако нямате необходимите знания и опит ще се наложи пак да викате майстор, който ще ви вземе дори още повече пари. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как трябва да се варят великденските яйца?
Как трябва да се варят великденските яйца?

Голямо е разочарованието, ако варим яйца за Великден и установим, че са се напукали. Тук ще предложим няколко съвета как да запазим здрави яйцата,...