Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пясък, сол и реагенти: Как да защитим кучешките лапи през зимата

23 декември 2021, 08:20 часа

Тротоарите, обработени със средства против заледяване, са категоричен плюс за хората, но могат да донесат много страдание на четириногите ни любимци. Острите частици нараняват възглавничките на лапите и причиняват язви. За да се избегнат неприятни последици, експертите препоръчват предпазване на лапите на домашни любимци с обувки или защитни средства.

Основното нещо е чистотата на лапите

От няколко разходки по пътеките, поръсени с реагент, няма да има вреда, ако изплакнете добре лапите им, след като се приберете у дома. Често не е достатъчно просто да избършете крайниците на домашния любимец с влажна кърпа, ще бъде по-безопасно да ги изплакнете обилно в леген с топла вода. Обърнете внимание на пространството между пръстите на краката им: малки камъчета и песъчинки често се заместват в гънките на кожата и могат да провокират дразнене.

Защитен восък

Експертите смятат восъка за лапи за едно от най-универсалните средства. Нанася се върху подложки и между пръстите и предпазва от агресивни химикали и разлети течности като бензин или мазут. При силна слана восъкът ще помогне на вашия домашен любимец да поддържа лапите си топли, а също и да предотврати подхлъзване по леда. Някои продукти могат да се прилагат през няколко дни, тъй като не се отмиват с вода. На пазара можете да намерите и продукти, които съдържат лечебни и противовъзпалителни съставки.

Ботуши

Важен момент при избора на обувка за куче ще бъде нейната водоустойчивост. Ботушите се предлагат в демисезон и зима, а също така се различават по размер. За да не сбъркате с размера, поставете лапата на кучето върху лист хартия и очертайте по контура. Уверете се, че домашният любимец не я стиска, а също така добавете около половин сантиметър за удобство на местоположението на ноктите на животното. Ако поръчвате обувки онлайн, следвайте указанията на размерната мрежа.

Колко думи помнят кучетата?

За предпочитане е избраният модел да няма груби и твърди елементи вътре и да е здраво фиксиран върху лапата с велкро или ципове. Обърнете внимание на подметката: по-добре е, ако е направена от гума, това ще предотврати плъзгането на домашния любимец по леда.

Обучете кучето си да ходи с обувките

За да обучите домашния си любимец да търпи ботуши, започнете да тренирате, преди да излезете навън. Носете обувки на всяка лапа последователно и дайте време на кучето да се разхожда и да се чувства удобно. Постепенно усложнявайте задачата: сложете ботуши на два задни крака или два предни крака наведнъж. Когато вашият домашен любимец се чувства удобно с обувките, опитайте да ги поставите на четирите крака. Не забравяйте да похвалите кучето за успеха му.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес