По италиански: 33 вида паста, които да опознаете

9700
По италиански: 33 вида паста, които да опознаете
Снимка: Divily / Pixabay

Когато става въпрос за паста, възможностите са безкрайни. Разнообразието е огромно - от любимите макарони и дълги фетучини до подценявани видове паста като ротели и орзо. Всъщност пастата е една от онези универсални храни, които могат да се приготвят пресни вкъщи, да се сварят от кутия, само за няколко минути, а могат и да се поръчат в 5-звезден ресторант като деликатес. Пастата се консумира по целия свят под различни форми. Хората се наслаждават на ястия като спагети с кюфтета, макарони със сирене, фетучини Алфредо, салата от паста с пилешко месо Цезар и картофени ньоки.

Съществуват толкова много различни видове паста, че е съвсем естествено да се затруднявате с половинчати италиански думи. Този списък съдържа 33 вида паста, разделени в пет категории. Това са тези, които вероятно ще намерите в менюто на италианските ресторанти и в супермаркетите:

Дълга паста

1. Спагети

Спагетите са един от най-разпространените видове дълга паста. Те са дълги и с цилиндрична форма. Що се отнася до дебелината, те са по-дебели от ангелската коса, но по-тънка от букатини. Спагети с кюфтета е едно от класическите ястия от този вид паста. 

2. Ангелски косъм

Това е друг вид дълга паста, по-тънка от спагетите. Тази паста обикновено се приготвя с леко олио и сосове на основата на сметана. 

3. Букатини

Букатини е паста, подобна на традиционните спагети, като единствената разлика е, че е куха. Именно това прави пастата по-кръгла и по-дебела на вид. Може да се използва за приготвяне на супи, тестени ястия на основата на сосове, както и запеканки. Тъй като са кухи, букатините събират в себе си допълнително сос.

4. Фетучини

Фетучините могат да бъдат обяснени като плоски спагети. Те са по-плътни, по-широки и по-дебели, поради което са лесни за съчетаване с гъсти месни сосове.

5. Лингуини

Лингуините са подобни на фетучините, като единствената разлика е, че фетучините са по-широки. Обикновено лингуините се съчетават с ястия с морски дарове и сосове от бяло вино. 

6. Папарделе

Ако са ви казали, че дългата паста не може да бъде по-широка от фетучините, запознайте се с папарделе. Те са просто божествени с богати дресинги на месна основа. 

7. Талиатели

Друга дълга паста, за която трябва да знаете, е талиатели. Обикновено тя се бърка с фетучините ѝ, тъй като и двете са сплескани и имат еднаква ширина. Въпреки това талиателите обикновено са по-дебели.

8. Вермичели

Друга дълга паста, която е наистина тънка, е вермичели. Тези тънки макарони имат идеален вкус с малко зехтин и домати. Използват се и в супи и други ястия. 

Как да направим вкусни спагети с кюфтенца и доматен сос?

Къса паста

9. Лакътчета

Може би се сещате за класическите макарони със сирене, когато стане въпрос за лакътчетата. Тази малка, полукръгла паста също е изключителен избор за приготвяне на запеканки.

10. Пенне

Друг много популярен вид къса паста е пастата пенне. Вероятно в килера си имате бурканче с паста пенне. Тази куха цилиндрична юфка има наклонени краища, което я прави идеален избор за задържане на ароматен сос. 

11. Фусили

Сигурно ви се е случвало да искате да си поръчате фузили в сос арабиата и да се затруднявате с името. Тази спираловидна паста е една от най-привлекателните къси тестени изделия. Тъй като е спираловидна, тя има силата да поеме целия допълнителен сос или дресинг. 

12. Кампанелле

Пастата кампанелле е къса паста, която е навита като конус. Тя има набраздени краища, които я карат да прилича на малко цвете с форма на камбанка. В центъра е куха, което ѝ помага да задържа гъсти сосове. Следващият път, когато искате да приготвите макарони със сирене по различен начин, изберете паста кампанелле. 

13. Казарече

Това е друга, не толкова популярна паста с форма на тръбичка и леко отворени, но навити краища. Те също са кухи, което им помага да задържат соса. 

14. Каватапи

Отново идеална алтернатива за ежедневните макарони със сирене, тази куха паста е със спираловидна форма.

15. Радиатори

Ако търсите нещо, което да съживи обичайните ви рецепти за супа и запеканка, трябва да изберете макароните радиатори. Твърди се, че уникалната ѝ форма наподобява радиатори и е популярна и като пагодна паста.

10 тайни на перфектния сос за спагети

16. Ротини

Трябва да опитате тази къса паста, ако харесвате фусили. Всъщност хората обикновено бъркат ротини с  фусили, защото изглеждат доста сходно. Единствената разлика е, че ротини имат по-тясна спирала в сравнение с фусили.  

17. Фарфале

Въпреки че звучи супер сложно, фарфале е симпатична малка паничка. Честно казано, това е един от най-сладко изглеждащите видове паста. От нея може да се приготви перфектна салата с паста.

18. Гемелли 

Макароните гемелли са просто две тънки макарони, усукани заедно. Тези красиво оформени макарони са още една перфектна алтернатива за зеленчукова паста със сос или рецепта за макарони на маслена основа. 

19. Ротелли

Пастата ротелли е с размер на хапки, които приличат на малко колело. Ако приготвяте рецепта за деца, задължително трябва да изберете ротелли.

20. Ригатони

Ригатони прилича много на пенне, защото и двете са с цилиндрична форма. Разликата между двете е, че ригатони са малко по-плътни. Освен това нямат наклонени краища. 

21. Орекиете

Макароните Орекиете са с форма на черупка или ухо и са с големина на хапка. Интересната им форма ги прави идеални за всички видове рецепти с паста. 

22. Цити

Цити е друга къса паста, която много прилича на пенне. Тя е цилиндрична и тясна, но с прави краища. Когато става въпрос за рецепти, запеченото цити е една от най-популярните. 

23. Кончигли

Кончигли е просто още една къса паста с форма на черупка. Предлагат се в различни размери и са идеални за гъсти или месни сосове. 

24. Орзо

Орзо е един от най-малките видове паста. Приличащо на ориз, орзо е идеално за подобряване на текстурата на супите. 

25. Диталини

Тези макаронени изделия с размер на хапка са като лакътчета, но без извивката. Всъщност те са супер малки цилиндри. Те могат да заместят почти всички видове паста. 

Макаронени изделия от листове

26. Лазаня

Лазанята е храна, която прави листовете лазаня един от най-разпространените видове паста. 

Топ 3 на най-добрите рецепти със спагети

Пълнена паста

27. Тортелини

Тортелини са малки понички с плънка. Можете да изберете купените от магазина тортелини с пълнеж от сирене или месо или да ги приготвите на ръка.

28. Равиоли

Равиолите са друга паста с пълнеж, която е с квадратна форма. Равиолите могат да бъдат пълнени с всичко - от зеленчуци с пълнеж от сирене до месо.

29. Маникоти

Маникоти може да си представите като огромно пенне. Да, формата и текстурата са абсолютно същите, просто маникотите са по-големи. 

30. Канелони

Макароните канелони са огромен вид паста с форма на тръбичка без ръбчета.

31. Джъмбо черупки

Точно както подсказват имената, джъмбо черупките са паста с форма на черупка с големи размери. 

32. Мезелуне

Пастата мезелуне много прилича на сплескани клечки за готвене. В основата си те са ръчно навити макарони, които се нарязват на овали, пълнят се с плънка по избор и след това се сгъват наполовина. 

Кнедли

33. Ньоки

Ньоки е италианско миниатюрно тестено кнедличе, което се приготвя от картофи заедно с брашно и яйца. С богат картофен вкус, те определено са забележителен вид паста. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко време трябва, за да втаса козунака?
Колко време трябва, за да втаса козунака?

Тестото за козунаци обикновено втасва три пъти и се меси дълго, внимателно и съсредоточено. Оставете тестото на топло място за 1,5-2 часа да втасва. Температура...