По какво се познават качествените колбаси?

2748
По какво се познават качествените колбаси?
Снимка: iStock

Месото – прясно и приготвено по подходящ начин – варено, на скара и т.н. със сигурност доставя повече ползи за здравето и е по-диетично дори от най-качествените колбаси. И все пак има моменти, в които е по-удачно да нарежеш колбаси на трапезата.

Тъй като всички те съдържат освен сланина и месо (като най-масово се използват свинското и месото едър рогат добитък), редица консерванти, субпродукти, кръв, нишесте, брашно и други добавки, които не носят ползи за здравето като двете бели отрови – захар и сол, ти препоръчваме внимателно да избираш какво слагаш на масата си и да насочиш избора си към качествените колбаси, които със сигурност са по-пълноценна храна. Качествените колбаси са с по-висока цена е именно тя може да те насочи дали правиш най-добрия избор за трапезата си, макар да не е единственият фактор, който определя качеството, макар високата цена да не е винаги гаранция за качество.

По отношение обаче на евтините колбаси бихме могли да те посъветваме само едно – да ги избягваш, тъй като повечето от тях имат повече консерванти, оцветители и добавки, отколкото месо. По-добра идея е да си закупиш чисто месо и да приготвиш хапки за партито на верандата, отколкото да сервираш евтини колбаси, чието съдържание често е загадка. Ако все пак държиш на колбасите и обичаш вкуса им, добра идея е да се научиш да разпознаваш качествените колбаси. Ето как.

Как да познаеш качествените колбаси?

Освен по-високата цена, за която вече споменахме, можеш да разпознаеш качествените колбаси и по:

-          Количеството на отпадъчни меса, богати на съединителна тъкан, вложени в колбаса

Ако има коректен състав, посочен на продукта, той може да ти подскаже качествен ли е колбасът и какво всъщност купуваш. Колкото повече са отпадъчните меса, толкова с по-ниско качество е колбасът.

Лекар разкри по колко колбаси може да се ядат без вреда за здравето

-          Вида на сланината

Колбасите определено не могат без сланина, но нейният вид и количество ще ти подскаже дали говорим за колбас с ниско качество, или ще сервираш на трапезата от висококачествените колбаси.

-          Цвета

Колбасите с ниско качество често се отличават със своя наситен червеникав цвят, който се дължи на оцветители, а не на месото, което е доста оскъдно в тях. Яркият и наситен цвят на колбаса означава само едно – ниско качество.

-          Аромата

Качествените колбаси имат аромат на месо и леки подправки и на нищо друго. Ако усещате странни аромати, може би не трябва да се спирате на този колбас. Освен аромат на химикали колбасите с ниско качество могат да имат и аромат на много и натрапчиво силни подправки – хитър трик да се маскира друг аромат – неприятен. Не се подлъгвайте.

-          Състава

Погледнете добавените консерванти и стабилизатори на цвета, изписани на етикета на колбаса. Не виждате такива? Честито, открили сте най-качествените колбаси.  Качествените колбаси се познават по това, че съдържат много висок процент месо за сметка на броя съставки, които обикновено е скромен. Колкото по-дълъг е списъкът със съставки на етикета на колбаса, толкова по-далеч от него е добре да стоите, ако ви е грижа за здравето и фигурата ви.

Лекар разкри как е правилно да се ядат колбаси

-          Бранда

Производителят не е без значение. Колбаси, предлагани от доказали се с качественото си производство брандове, колбаси, предлагани от реномираните фирми, са винаги по-удачен избор, макар да закупите малко количество, от 3-те пръчки на промоция с неизвестен произход и съдържание. Пазарувайте разумно – ако пиршеството от натрупани чинии на масата ви е с колбаси с ниско качество, не сте се хранили обилно, хранили сте се вредно. По отношение на гостите също е по-засищащо за тях да се насладят на малко количество отбрани колбаси, отколкото на препълнени плата с консерванти, химия и добавки.

-           Начина на производство

Предпочитайте колбаси, при които месото е отделено ръчно, тъй като при механичното отделяне получената суровина е с високо водно съдържание и ниска хранителна стойност, поради което, за да се придаде форма и да стегне колбасът, се влагат на повече консерванти, сгъстители и оцветители, което не прави колбаса качествен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com