Подправките, които ще променят живота ви

2116
Подправките, които ще променят живота ви
Снимка: iStock/Guliver

За да стане една храна наистина вкусна и полезна, тя трябва да съдържа определено количество подправки. Именно тези малки съставки могат да променят храната по начин, по който да я направят изключително вкусна полезна и любима.

Нека споменем няколко подправки, които са по-полезни, отколкото ще си мислили някога:

Шафран

Тази подправка има червениково- златист цвят, леко горчив вкус и се среща често в индийската и средиземноморската кухня. Шафранът съдържа биоактивни съединения като кроцин, кроцетин, пикрокоцин и терпенът сафранал - именно той придава на подправката отличителната му миризма. Тези вещества оказват благоприятен ефект върху човешкото здраве заради клетъчните защитни качества, които притежават. Може да се използва за естествено лечение на редица здравословни проблеми като депресия, тревожност, шизофрения, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и Алцхаймер. Редовният прием на шафран повишава нивата на невротрансмитера серотонин в мозъка и това има благоприятен ефект върху състояния като депресия и тревожност. Тази подправка си пасва изключително добре с ястие като ризото, къри и ястия с морски дарове. Може да се приема и като добавка.

Канела

Тази подправка е изключително подходяща за хора, които обичат да подслаждат своите храни и напитки и може да я използват вместо захар и други подсладители. При някои хора се наблюдава подобряване на чувствителността към инсулин вследствие на редовна употреба на канела. Също така редовният прием на канела може да понижи високото кръвно налягане. Разбира се, това няма как да станат от днес за утре, подправката трябва да се приема редовно в продължение на няколко месеца, за да има ефект. Учените не са наясно как точно канелата контролира кръвното налягане, но подозират, че подобрява пропускливостта на кръвоносните съдове като по този начин подобрява притокът на кръв към сърцето.

Мента

Ментовият аромат може да помогне за подобряване на настроението и избистряне на мислите. Също така има благоприятен ефект и при разстроен стомах. Ментовото масло облекчава болката от синдрома на раздразнените черва като отпуска мускулите в дебелото черво и намалява болката и възпалението.

Джинджифил

Тази подправка има топъл и пикантен вкус и обикновено се добавя към ястия като къри, печива и супи. Някои хора обичат да си хапват и мед с джинджифил. Подправката се използва в традиционната китайска медицина от хиляди години. Джинджифилът е изключително богат на биоактивни съединения като гингероли, шогаоли и парадоли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Редовният прием на джинджифил оказва благоприятен ефект на редица здравословни проблеми като гадене, остеоартрит, регулира нивата на кръвната захар, нормализира кръвното и се бори с излишните килограми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com