Полезни или вредни са САУНИТЕ и горещите бани за сърцето

4523
Полезни или вредни са САУНИТЕ и горещите бани за сърцето
Снимка: https://pixabay.com

Знаем, че горещите бани и сауни са полезен начин за отслабване. Освен това те могат да бъдат полезни и са сърцето. Не са препоръчителни обаче, ако имате ниско кръвно. Смята се, че ако редовно взимате гореща баня или сауна, ще намалите риска от инфаркт и инсулт. А и това е приятен начин за отпускане на тялото и почивка. Заради високата температура на водата кръвоносните съдове се разширяват. Така сърцето изпомпва повече кръв заради високото налягане, което увеличава натоварването в сърдечната област.

В изследване на японски граждани, което е проследило къпането в гореща баня или сауна на над 30 000 души в продължение на 20 години, показва, че хората предпочитат този начин на къпане. Проучването проследило хигиенните навици на хората, техните предпочитания относно температурата на водата и здравословни навици. Според проучването най-голям процент хора се къпят ежедневно или 3-4 пъти седмично с гореща вода или си взимат гореща вана. Тези, които се къпят всеки ден са с по-нисък риск от инфаркт и инсулт в сравнение с останалите, които се къпели по-рядко.

Използвайте тази съставка преди сауна и ще имате най-гладката кожа на света

Всеки си мечтае за гладка, мека и съвършено нежна кожа. Не винаги обаче знаем как да се сдобием с лице като от корица на списание. Пон...

Във Финландия също се провеждат проучвания, свързани с този въпрос. Къпането в сауна е познато на местните жители от векове насам. Те си взимат вана или посещават сауна 2-3 седмично, оставайки в нея за около 20 минути. Според проучванията честото посещение на сауна е свързано с понижаване на кръвното и предпазване от сърдечни проблеми, подобряване нивата на холестерола, намаляване на възпаленията. Сауната отпуска тялото и ви помага да релаксирате физически и психически.

Добре да се допитате до лекаря си дали да използвате сауна или гореща вана, защото те са на пръв поглед безопасни за здрави хора. Но за такива с ниско кръвно или колебания, с ангина или със сърдечни проблеми не се препоръчват. Хората на възраст повече от 70 години също трябва да внимават с вземането на сауна или вана, защото тяхното кръвно е ниско. От горещата вода то може да падне още повече и това да доведе до замаяност или припадък. Добре е да увеличавате бавно температурата на водата и да можете да реагирате веднага, изстудявайки водата, ако се почувствате зле.

Във Финландия хората посещават сауна, в която температурата е 80 градуса. В нея се стои около 15-20 минути или по-малко, особено ако човекът е с ниско кръвно. Ако се почувствате замаяни или усетите друго неразположение, излезте навън. Хубаво е да се охладите постепенно, не изведнъж да излезете навън. Добре е след като сте си взели гореща сауна или вана да се хидратирате с няколко чаши вода.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията със специалист!

Финландската сауна вече е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

Финландската национална традиция за ползване на сауна е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи мини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com