Полезни ли са наистина сушените плодове?

6623
Полезни ли са наистина сушените плодове?
Снимка: iStock/Guliver

Дори нашите далечни предци са забелязали, че естествено сушените плодове придобиват по-ярък и наситен вкус. В същото време те се съхраняват перфектно и са хранителен деликатес. В древни времена, запасите от сушени плодове са служили като отлична алтернатива на пресните плодове извън сезона.

Сушените плодове се считат за здравословни. Те се намират в миксове за закуска, включително овесени ядки, семена и ядки с общото име мюсли. Богати са на много  витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Въпреки това, съдържат по-високи калории и захари поради тяхната дехидратирана текстура, което прави определени съставки по-наситени.

Супер хранителен и силен имуностимулант, който може да си направите сами

През зимата, както и през цялата година, имаме особена нужда от здрав имунитет, тъй като настинките и гриповете се крият зад всеки ъгъл...

Сушените плодове съдържат изключително прекалено много захар. Когато са дехидратирани, плодовите бонбони ще се концентрират и ще увеличат количеството на единица тегло. Много сушени плодове биват опбаротвани обаче  със захар или брашно, за подобрение на техния вкус и трайност.

Ако захарта е в прекомерни количества в кръвта ни, може да причини висок холестерол, ниски липиди в кръвта, чернодробно заболяване, неалкохолна чернодробна стеатоза (защото плодовете се преработват само в черния дроб, а не в други клетки на тялото, като глюкоза), диабет, заболявания на сърцето.

Друг недостатък на сушените плодове е, че лесно можете да ги преядете. Като ядките са малки и вкусни.Ако не внимаваш ще ядеш повече.Прекалено много са. Както всички полезни неща, сушените плодове трябва внимателно да се контролират по размер.

Кой е най-ефективният начин за консумиране на сушени плодове?

Кои са най-полезните ядки и сушени плодове

Ядките и сушените плодове винаги са били смятани за много здравословни и полезни храни, които съдържат голямо количество витамини и хра...

Преди да похапнете сушени плодове трябва да проверите техните етикети и да прочетете дребния им шрифт. Добре е да избягвате такива, в които има допълнителна захар или дори брашно. Най-здравословни са естествено изсушените плодове, без излишни добавки и подсладители.

Сушените плодове (сушени кайсии, стафиди, сини сливи и др.) могат да бъдат включени в диетата на децата от ранна възраст като алтернатива на сладките и други сладкиши. Сушените плодове са особено полезни в северните райони, където пресните сезонни плодове са оскъдни и където асортиментът им е малък.

Висококачествените сушени плодове укрепват имунната система, допринасят за пълноценното развитие на бебето и стимулират производството на витамин D в тялото на детето. Високото съдържание на витамини и минерали намалява риска от развитие на дефицит на витамини и анемия.

Препоръчително е да започнете със сушени кайсии, сливи, ябълки, круши. Но тропическите деликатеси (сушен ананас, папая, манго, кумкуату и др.) трябва да се третират с повишено внимание. Трябва да се има предвид тежкото обстоятелство, че почти всички сушени плодове са с висока калорийност. Ето защо експертите препоръчват да се ограничите до 100 грама сушени плодове на ден.

МИТ или истина е, че сушените плодове са толкова полезни

Плодовете са от най-полезните и необходими ни храни, те съдържат редица нужни на организма ни вещества – фибри, витамини, антиокс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com