Ползите от градинарството с вашето дете

1741
Ползите от градинарството с вашето дете
Снимка: iStock/Guliver

Да убедите тийнейджъра си да си зареже телефона и да се зарови в пръстта с вас в градината, може да изглежда като предизвикателство. Но ако е поднесено по подходящ начин и с добро насърчение, хлапето ви може да открие, че всъщност обича градината.

Не се нуждаете от голям двор - много растения, включително и плодовете, и зеленчуците, могат да растат в контейнери, във вътрешни дворове или в общи градини.

Ето ви няколко причини да намерите начин да убедите вашето дете, както и няколко съвета как да започнете.

1.Ще научи детето ви на отговорност и грижа

Независимо дали става въпрос за цветя или зеленчуци, грижата за растенията помага на тийнейджърите да развият чувство за отговорност. Също така придобиват самочувствие от постиженията, когато видят първите кълнове и първите плодове след тях.

От лавандула до босилек или чери домати, растенията се нуждаят от достатъчно слънчева светлина и вода, но имат и индивидуални нужди. Вашият тийнейджър градинар ще може да експериментира и да научи кое е най-доброто за всяко растение.

Стайните растения от сорта на алое, могат да бъдат страхотни дългосрочни проекти за тийнейджъри. Стайните растения могат да живеят години наред, без да изискват много време или внимание, което ги прави идеални за семейства, които нямат дворове.

2.Градинарството е добро за психологическото благосъстояние

Растенията често се използват като терапевтично средство за подобряване на психичното здраве, а градинарството се използва в много терапевтични програми.

Доказано е, че работата в градината намалява стреса, както и насърчава продуктивността.

Почивката от електрониката и социалните мрежи е нещо, което всички искат да приложат върху децата. Доказано е, че зелените площи с дървета, трева и растения подобряват обхвата на вниманието на деца.

Изследванията показват, че прекарването само на няколко минути на открито, заобиколено от трева, дървета и растения може да повиши способността на човек да се фокусира и концентрира по-добре.

Засадете турти в градината и се радвайте на красива и здрава реколта

3. Времето на открито насърчава упражненията

Градинарството (дори ако е ограничено до малък парцел или градина с контейнери) предлага здравословни дози чист въздух, слънце и упражнения. Тези предимства са особено големи за тийнейджъри, които обикновено избягват физическа активност.

Засяването на семена, засаждането на разсад и пресаждането на цветя изискват движение. А и вероятно хлапето ви ще е толкова увлечено в работата си, че дори няма да осъзнава физическия аспект на градинарството.

4. Растенията предлагат чудесен начин за свързване

8 супер ефективни начина, с които ще преборите болестите по доматите

Късната болест при доматите засяга не само плодовете на растението, но и листата и стъблата му. Гъбичките стават особено активни при на...

Грижата за растенията могат да бъдат чудесен инструмент за свързване между децата, деца с родители, братя сестри и тн.

Например посветете малка част от двора (или няколко големи саксии за растения, ако не е опция дворното пространство) да превърнете в семейна градина. Нека всеки член на семейството си избере любимо растение, което вирее добре според климата. Един от вас може да отглежда домати, друг лук, а трети - здравец.

Наблегнете на усилията на екипа, като изберете растения, които растат добре заедно или които си помагат да растат (например, поречът помага да се пазят доматените червеи далеч от доматите).

5. Отглеждането на храна насърчава по-здравословни хранителни навици

Тийнейджърите, които отглеждат собствената си храна - дори ако пробват да се хранят здравословно. Когато пробват плодовете от собствените им усилия, често ги вдъхновява да отглеждат повече и да се хранят с отгледаното.

Мързеливо градинарство: 7 начина да спестите време и енергия в градината

Успешното градинарство е свързано с правилното използване на вашето време и енергия. Не е нужно да прекарвате няколко часа всеки ден в ...

Домашно отгледаните домати или малини направо от храста могат да бъдат удивителни лакомства и за децата, и за възрастните, които са положили усилия да ги отглеждат.

Направете го забавно

Ако градинарството се превърне в тегава работа, която никой не иска да свърши, вашето хлапе няма да спечели много от опита си.

Правете го забавно и интересно. Например, позволете му да се опита да отгледа нещо сложно или ги накарайте да отгледат съставките, необходими за приготвяне на пица или салата.

Ако отглеждате тези цветя, домът ви ще мирише на ПАРФЮМ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com