Популярни храни и напитки, създадени случайно или погрешка

1460
Популярни храни и напитки, създадени случайно или погрешка
Снимка: Pexels / Pixabay

Историята познава много хора, тръгнали да изобретяват нещо, а постигнали съвсем друго поради грешка. Ето някои такива случаи.

Кафето. Стара легенда разказва, че в древна Етиопия един козар забелязал, че козите му стават много пъргави и нощем не спят, след като ядат плодовете на определено дърво. Той съобщил за това в местния манастир и скоро всички монаси започнали да пият стимулираща напитка от тези плодове, която ги държала будни през изморителните часове на нощните молитви. Скоро зърната на кафето се разпространили в целия Близък изток.

Любопитните истории на случайни открития, променили света

Ходът на човешката еволюция е белязан от дълга поредица случайни открития и изобретения. Всъщност експертите изчисляват, че между 30 и ...

Нутела. Италианецът Пиетро Фереро се опитвал да създаде алтернатива на шоколада през 40-те години на ХХ век поради недостига му по време на Втората световна война. Той не подозирал, че комбинацията от лешници, захар и щипка какао ще се окаже нов и уникален продукт.

Картофен чипс. Ако не бил един раздразнен готвач, днес нямаше да хрупкаме картофен чипс. През 1853 г. готвачът Джордж Крам решил да препържи свръхтънко нарязани картофи, защото в предишната им форма клиентите се оплаквали, че хем са прекалено дебело нарязани, хем полусурови. След повторното нарязване и пържене клиентите останали така доволни от хрупкавите картофени резенчета, че разказвали навсякъде за тях и за готвача, който ги направил. Това накарало Крам да открие собствен ресторант.

Хавайска (ананасова) пица. Двама братя-гърци, които емигрирали в Канада от Гърция през 1950-те години, експериментирали с различни съставки в ресторанта си. Единият от тях - Сам Панопулос, на шега намислил да добави малко шунка и ананас върху пицата, за да види какъв ще е вкусът. Двамата не знаели, че току-що са създали хавайската пица, която влязла под №13 в класацията на пиците за всички времена. А Панопулос я нарекъл така заради марката консервиран ананас, който използвал.

Коняк. Предполага се, че конякът бил създаден, за да подсили виното и да увеличи трайността му с цел да издържи на дълги, понякога междуконтинентални пътувания. Тъй като се съхранявал в дъбови бъчви, това подобрило вкуса на оригиналния дестилиран спирт и го направило по-пригоден за пиене, след което конякът се превърнал в самостоятелна напитка.

7 вещи от ежедневието ни, измислени от жени (СНИМКИ)

Всеки ден използваме най-различни предмети, които са се превърнали в част от рутината ни. Склонни сме да мислим за тях като нещо толков...

Бира. Хората в Месопотамия преди 6 хилядолетия вероятно били много раздразнени от обстоятелството, че зърното, което съхранявали, за да месят брашно и правят хляб, се овлажнявало и ферментирало от високата влажност на въздуха. Скоро те осъзнали, че няма смисъл да се пренебрегне възможността за създаване на една от най-старите напитки, правени някога от човечеството. Бирата била основната напитка, давана ежедневно на строителите на египетските пирамиди.

Шампанско. Винопроизводителите от френския регион Шампан искали да се съревновават с колегите си от Бургундия. Обаче, поради неподходящо студените зими в областта ферментацията на виното спирала и се възобновявала през пролетта - когато дрождите започвали да ферментират само, за да отделят въглероден двуокис, а той спуквал по-слабите бутилки. Винопроизводителите съответно удебелили стъклените съдове и така успели да запазят бутилките непокътнати - затова днес имаме пенливо вино за новогодишната нощ!

 

---

Изобретатели, убити от своите изобретения

Историята познава безброй изобретатели. Ако не са били те, днес нямаше да живеем в света, в който живеем. Да си изобретател обаче не ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com