Повече социални мрежи - повече депресия

4858
Повече социални мрежи - повече депресия
Снимка: iStock/Guliver

Колкото повече време прекарват младите хора в социалните мрежи, толкова по-голяма е вероятността да станат депресирани. 

Сред участниците на възраст между 19 и 23-годишна възраст, тези, които проверяват по-често социалните мрежи, имат 2,7 пъти по-голям шанс да развият депресия.

Участниците в експерименталната група от 1787 души проверяват социалните мрежи средно по 61 пъти на ден.

От тях една четвърт имат високи индикации за депресия. Това показват данни на ново проучване на американски учени, цитирано от в. „Индипендънт“.

Според водещия изследовател на проучването д-р Браян Примак от Центъра „Пит“ за изследвания върху медиите, технологиите и здравето, е важно да се обясни това, че заради естеството на проучването не е съвсем сигурно, кое е следствие на кое. Времето в социалните мрежи може да влияе на депресията, но е възможно и обратното.

Има голяма вероятност хората, които вече имат депресивни симптоми, да започват да използват по-често социалните мрежи, може би защото нямат енергия или желание за също толкова директни социални контакти“, коментира той.

Джеси Джей: Ако нямаше социални мрежи, повече хора щяха да са женени

Социалните мрежи погубиха романтиката, смята певицата Джеси Джей. Според нея ако сайтове като Facebook и Twitter бъдат затворени, пов...

Според д-р Примак обаче има няколко причини за това защо повечето прекарано време в социалните мрежи може да доведе до повече депресивни мисли.

Един от примерите, които той посочва е феномен, наречен „Фейсбук депресия“. „Хората, които използват много социалните мрежи, може да почувстват, че не са на висотата на идеализираните портрети на другите хора, които представят в своите профили“, обясни той.

Според д-р Примак взаимодействието между времето, прекарано в социалните мрежи и депресията е притеснително, пише още БГНЕС.

„Това би предполагало, че съществува потенциален порочен кръг – хората, които стават депресирани може да се обръщат към социалните мрежи за подкрепа, но тяхната прекомерна връзка с тях може само да засили депресията им.“, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com