Правилата на френския етикет на масата

2235
Правилата на френския етикет на масата
Снимка: Quan Tran Minh / Pixabay

Ако сте поканени „на чай“, би било добре да дойдете с цветя за домакинята и бутилка добро вино или десерт. Също така си струва да се подготвите за факта, че ястието ще продължи дълго време: французите не обичат да бързат, когато става въпрос за храна.

Мястото начело на масата се счита за най-почетното и принадлежи на собственика (ако приемът се води от семейна двойка, тогава вторият собственик получава място в противоположния край на масата). Отдясно и отляво на него са местата на почетните гости, останалите се настаняват според предпочитанията, но обикновено се настаняват и от домакините. На вечери най-важният гост или домакин дава знак за започване на храненето, при по-неформални случаи няма специални ограничения за това.

Ако поводът е празничен, тогава се сервира по всички правила, в съответствие с броя на промените и вида на ястията. Съответно се използват и определен брой устройства, предимно вилици и чаши. Техният вид и брой стриктно съответстват на ястията, така че често създават затруднения на туристите.

9 правила на етикета, които всеки трябва да знае

Има едно просто правило: винаги първо се взема прибора, който е най-отдалечен от чинията, след това следващото и т.н. Приборите се отстраняват заедно с чиниите, така че "използваните" вилици да бъдат премахнати от масата, но не е обичайно да кръстосвате ножа и вилицата в чинията - препоръчително е просто да ги поставите от двете страни на чинията, а между храненията слагайте приборите в противоположните ръбове на чинията: това означава, че ястието не трябва да се изнася. След като приключите с храненето, трябва да поставите приборите в чинията успоредно един на друг - тогава сервитьорът ще разбере, че съдовете трябва да бъдат взети. Ястието се прехвърля от дясно на ляво, сервирането също се извършва от лявата страна.

Подправките трябва да се добавят внимателно към готовото ястие - от една страна, това може да се възприеме като желание да се "избие" истинският му вкус (и това е вид обида за готвача), от друга страна, като начин, за да покажат на собствениците, че не са угодили на госта.

Сервираните вина също трябва да се третират с повишено внимание. Искането за доливане не е обичайно, както и искането за смяна на вино - във Франция определено вино и определено ястие могат да се считат за просто невъзможни едно без друго.

20 правила на етикета, които всяка дама трябва да знае

По същата причина не е обичайно да се слага лед в чаша вино: обикновено се сервира точно при температурата, необходима за по-точно възприемане на вкуса. Напитките обикновено се наливат от самия собственик или някой от членовете на семейството (в ресторанта - специално назначен сервитьор), призоваването им с жестове или викове се счита за върха на неприличието.

Във Франция има знак, че човек, който държи ръцете си под масата, не вярва на собствениците, следователно между порциите китките трябва да се държат на масата, така че ръцете да се виждат ясно. И в никакъв случай не трябва да поставяте лакти на масата - това е позволено само в добре позната компания и в най-спокойна атмосфера. Във всички останали аспекти френският етикет се различава малко от общоприетите норми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com