Предимства и недостатъци на методите за обезкосмяване

2440
Предимства и недостатъци на методите за обезкосмяване
Снимка: iStock/Guliver

Гладката, нежна кожа без несъвършенства и косми е цел за дамите, за постигането на която се подлагат на редица процедури, част от които скъпи, времеемки или болезнени. В недалечното минало повечето дами са се обезкосмявали само когато им предстои плаж или специален повод, а за господата процедурата е била табу.

Над 88% от съвременните жени се обезкосмяват, а процентът на мъжете, които предпочитат тялото си гладко и го поддържат така, расте с всяка година. Обезкосмяването се е превърнало през годините от лукс в стандарт, в нещо толкова нормално, колкото поддържането на устната хигиена и взимането на душ. Каква е историята на методите за обезкосмяване и какви са техните предимства днес?

5 начина да се обезкосмим подмишниците, без да ги бръснем

Гладките подмишници без косми са мечтата на много жени. За съжаление, депилацията на тези деликатни зони много често е свързана с дразн...

История на обезкосмяването

Предполага се, че първите дами, започнали да се обезкосмяват, са населявалите  Древен Египет. Те са премахвали дори косите си. В Рим на космите се е гледало като на белег на нецивилизованост, а римлянките са премахвали космите от телата си с бръснач, направен от кремък и камъни. През 18 век се появява бръсначът, а в началото на 20 век и кремовете за депилация, рекламирани от първите жени, показали се публично с обезкосмени подмишници. През последните години се появяват все по-нови, по-ефективни и трайни решения за обезкосмяване, но бръсначът и кола маската, която в миналото се извършвала с карамелизирана захар, продължават да се употребяват.

Предимства и недостатъци на по-старите методи за обезкосмяване

Бръсненето е един от най-старите методи, който дамите използват и днес. Предимствата му са свързани с ниската цена, бързото и безболезнено извършване и с факта, че може да се извършва от удобството на дома. Основен недостатък на този метод е, че космите не се премахват от корен, а само се режат, което води до необходимост от често бръснене за поддържане на резултата – всеки ден или през ден. Друг недостатък е, че кожата при гъсто окосмяване не става идеално гладка с бръснача, а космите растат по-бързо и стават по-видими.

Кола маската в миналото се е правила с карамелизирана захар, пезма, пчелен восък. Днес формулите са многобройни и модерни, но предимствата и недостатъците са същите – ниска цена, възможност да се извърши процедурата у дома, дълготрайност до 3-седмици, идеално гладка кожа, изтъняване и разреждане на космите при дълга употреба и основен недостатък – болезнена процедура. При колата маска винаги съществува риск от появата на враснали косми или изгаряне при неправилно боравене с топла кола маска.

8 признака, че се епилираме неправилно

Епилацията може да ни коства немалко финансови средства и затова може да бъде много е разочароващо, ако не постигнем желаните резултати...

Предимствата на кремовете за депилация са свързани с отличния резултат, който предоставят, ниската цена и краткото време, което е нужно за обезкосмяване, както и с това, че методът е безболезнен и може да се осъществява и вкъщи. Недостатък е неприятният аромат на част от тези кремове, както и фактът, че резултатът е нетраен – до 3 дни по-късно космите са поникнали отново.

Предимства и недостатъци на по-новите и модерни методи за обезкосмяване

Епилаторът е сред модерните методи за премахване на нежеланото окосмяване, появили се през последните години. Той е ефективен и удобен, премахва идеално космите, отскубвайки ги от корен, оставяйки кожата идеално гладка за сравнително дълго време. Цената на добрите машинки не е ниска, но се изплащат бързо във времето. Дългосрочната употреба води до разреждане на космите и до намаляване на чувствителността на кожата към процедурата. Методът не е толкова болезнен, колкото колата маска, а ефективността му е сравнима с нея.

Лазерната епилация е сред най-новите и модерни методи за обезкосмяване. Това е трайна процедура, която ви позволява да забравите за обезкосмяването за много дълго време – до една година. Има обаче и редица недостатъци – процедурата е скъпа, изисква няколко посещения в салона, не може да се извършва през лятото, не е подходяща по време на лечение с антибиотици и прием на бета каротин.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com