Прекомерното триене на очите може много да ви навреди

5686
Прекомерното триене на очите може много да ви навреди
Снимка: iStock

Не само хората, които работят на компютъра дълго време, често търкат очите си. Ако обърнем внимание на този банален жест, ще се окаже, че повечето от нас имат навика да "бръкнат" в окото и да го търкат веднага щом то започне да “боде” и усетим неприятното чувства за пясък под клепачите си.

Този навик може да бъде изключително вреден за окото и лошото в случая е, че много малка част от хората го знаят. Има доста причини да съветваме децата си да не си трият очите. Става дума не само за възможността от възпаления, сълзене и замъгляване, заразяване на окото с патогени и причиняване на конюнктивит, но и за повишен риск от образуване на кератоконус. А това е изключително сериозно нещо!

Помогнете на очите си, когато работите на компютър продължително време

Първите знаци на умора в очите се появяват след 45 минути непрекъсната работа на компютъра. Верният режим на работа и почивка, както и ...

Кератоконусът е прогресивно очно заболяване, водещо до изтъняване и изкривяване на роговицата, а след това и до влошаване на зрението – миопия и астигматизъм, а често и фоточувствителност.

И колкото и да е чудно за някой /а всъщност тези "някой" са много голям процент от населението/, съвсем невинното на пръв поглед прекомерното триене на клепачите е възможно да причини увреждане на колагена на роговицата. Средният слой на роговицата, а това е мястото където тя е е най-тънка, набъбва под натиска на окото в конус. 

Точно затова, отървете се от този навик да триете очите си, колкото и да ви сърбят или да ви се спи. 

Тук трябва да поясним обаче, че не всеки, който търка клепачите си, ще страда от кератоконус или други очни проблеми, въпреки че трябва да сте наясно, че това е една от причините за появата на тези проблеми. Също така си струва да се помни, че заболяванията на роговицата често са придружени от атопия или алергия, а след това триенето на клепачите е отговор на постоянен сърбеж.

Ежедневни грешки, които съсипват очите ви

Случва се остротата на зрението на човек да намалява и той да не може да разбере причината. Вероятно това се дължи на неочевидни, но че...

Тъй като неконтролираното триене на клепачите винаги се появява като един от симптомите, свързани с кератоконус - било като причина, било в резултат на съществуващ конус или ефект на съпътстващи алергични заболявания - струва си да се обърне внимание и на други заболявания, освен сърбеж в очите, които могат да бъдат първите симптоми на кератоконус. 

Друго нещо, което е важно да се каже е, че прекомерното триене на очите прави окото по-чувствително. Към замърсявания, към светлината, а също може да "ви помогне" да сложите очила много по-скоро, отколкото е необходимо. А това едва ли ще ви бъде много приятно.

Като заключение: опитайте се наистина да се откажете от този "невинен" детски навик или ако не можете, то поне да го ограничите до минимум.

 

Как да се справиш с подпухналите очи

Кожата около очите е много тънка - само половин милиметър, мека, чувствителна, почти няма мазен слой, така че постоянно й липсва влага....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...