Преместване в ново жилище – как да се справим?

4706
Преместване в ново жилище – как да се справим?
Снимка: iStock/Guliver

Според статистиката поне веднъж на всеки 10 години всеки човек се премества някъде, променя мястото си на пребиваване и в резултат на това външната среда, а с нея и навиците. Например знаете, че на приземния етаж на къщата ви има денонощно кафене и следователно вече сте свикнали да ставате сутрин по едно и също време и да отидете в него на чаша кафе. И когато се преместите в друго жилище, вие се потапяте в изцяло нова атмосфера за себе си, с която все още не сте имали време да свикнете. Съответно ежедневието ви дори започва да се променя. 

Понякога възрастните се „настаняват“ в нов апартамент с месеци, за да се чувстват комфортно в него. При децата и юношите всичко се слуцва много по-лесно, тъй като колкото по-млад е човекът, толкова по-лесно той се адаптира към други условия. Повечето хора изпитват голям стрес от момента, в който се вземе решението за преместване. По-долу е даден списък с съвети, които да помогнат на вас и вашето семейство да се справите с тревогата си. 

Не бързайте

7 вещи, които привличат най-много прах в едно жилище

Прахът не се появява просто от нищото в дома ни. Често дори да не усещаме, има неща у дома, които задържат прах. Ние до толкова сме сви...

Понякога може да ви се струва, че остава много малко време, а вие все още не сте успели да съберете нищо и всичко не върви по план, например, не можете да намерите екип от хамали. Не забравяйте, че това е само илюзия. Винаги има достатъчно време, просто стресът има твърде много ефект върху вас и мозъкът изглежда притъпен. В такива моменти може да ви се стори, че няма изход от тази ситуация. Основното в тази ситуация е да си дадете поне 10 минути почивка.

Запомнете: никога не трябва да действате при силен стрес. В него едва ли ще успеете да измислите нещо полезно, а вероятността е появата от още по-големи проблеми, възникващи поради грешното решение. 

Не се страхувайте да помолите за помощ 

Понякога може да бъде трудно да поискате помощ. Но не забравяйте, че повечето хора имат опит с преместването и ще споделят съветите си с вас, когато е необходимо. Ако имате много неща в стария си апартамент и всички те трябва да бъдат опаковани и транспортирани, но няма достатъчно ръце за работа, тогава не се колебайте да поканите приятелите си на гости и да ги помолите да ви помогнат. 

Как да предпазим жилището си от крадците, докато сме в отпуска

Лятото е времето, в което доста хора тръгват някъде на почивка и оставят дома си празен. Но това крие голям риск за посещение от неприя...

Изгответе план за действие при извънредни ситуации 

Във всеки случай винаги мислете за алтернативни сценарии и се опитайте да изчислите всичко предварително. Не е необходимо веднага да се подготвяте за най-лошото, за да изпаднете в още по-голяма паника, просто ще ви бъде по-лесно, ако имате няколко алтернативи. 

Приемете нещата такива, каквито са

Дори и да сте най-организираният човек в света, все пак нещо ще се обърка и трябва да сте готови за това. Опитайте се да мислите широко, тъй като това ще ви помогне да се адаптирате по-бързо към трудни ситуации и да намерите решения дори на най-неочакваните проблеми. Бихме искали също да ви посъветваме да не бъдете много взискателни и строги към себе си, за да не сеете паника в и без това стресова ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com