Причини за закъснение на цикъла

9778
Причини за закъснение на цикъла
Снимка: iStock/Guliver

Късната менструация е притеснение за много жени. Нормалният менструален цикъл е от 25 до 35 дни, а кървенето продължава от 3 до 8 дни. Колко може да ви забави менструацията и кои са най-честите причини за закъснение?

1. Периодът на забавяне - с колко може да се забави?

Сокът от кисели краставички помага по 7 начина на тялото ни

От векове туршиите се считат за здравословна храна. Според легендите Клеопатра ги е включвала в диетата си, а Юлий Цезар е давал туршия...

Нормалният менструален цикъл е от 25 до 35 дни. Разликите между последователните цикли не трябва да са повече от 2-5 дни. Ако разликите са по-големи и се появяват често, това се нарича нередовни периоди.

2. Забавеният период – най-честите причини

Първата реакция на жената на факта, че цикълът й закъснява, е да подозира, че е бременна. В такива ситуации, ако една жена е правила секс, си струва да си направи тест за бременност, който или ще потвърди, или ще отрече страховете ѝ. Много често късната менструация е признак на бременност. Ако тестът за бременност е изключил тази възможност, тогава има много други причини, които забавят менструацията.

Дългосрочен и силен стрес засяга дисрегулацията на менструалния цикъл. Често, ако пътуваме между други климатични зони, менструацията също се измества. Други причини за забавения период включват: тежки инфекции, спазване на строги диети, прекомерна загуба на тегло, умора, пренапрежение. Хормоналните нарушения, като повишени нива на пролактин, също забавят менструацията. Късната менструация е нормална за млади момичета, които тепърва започват менструацията си. В този случай продължителността на цикъла трябва да се стабилизира около две години след получаване на първата менструация. Проблеми с нередовната менструация могат да имат и жени над 45 години, които наближават менопаузата.

Природни методи за предизвикване на цикъл

Данните на СЗО сочат, че при близо 70% от дамите е бил налице проблем, свързан с нередовния цикъл поне веднъж в живота им – или с...

3. Забавен период – как да процедирам?

Ако менструацията ви закъснява и сте направили тест за бременност и не сте бременна, струва си да помислите дали наскоро сте приемали някакви антибиотици или не сте имали много стресови ситуации. Бъдете много внимателни по отношение на всякакви мерки, предназначени да предизвикат менструация. Топла вана, коремен масаж или секс с партньор ще ви помогнат да се отървете от натрупания стрес и да се отпуснете. Ако цикълът ви не е около 2 месеца, незабавно посетете Вашия лекар. След прегледа лекарят може да Ви насочи към необходимите изследвания. Трябва също да отидете на лекар, ако менструацията ви закъснява, ако изпитвате силна коремна болка, която може дори да се разпространи до гърба ви, борите се с акне, имате вагинално течение или сте с доста наднормено тегло или поднормено тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com