Приложенията на зехтина, за които дори не подозирате

23190
Приложенията на зехтина, за които дори не подозирате
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Животът без зехтин наистина би бил тъжен. От древността това чудно вещество е почитано заради невероятния си вкус, но е много повече от здравословна заливка за салата. Зехтинът има десетки необичайни приложения в дома, да не говорим за мощните му овлажняващи и лечебни свойства върху косата и кожата.

Почистване на боята

Когато ръцете ви са покрити с боя, сок или друго лепкаво вещество, което трудно се отстранява, опитайте да ги изтъркате със зехтин и малко сол или захар. Боята ще излезе веднага и кожата ви ще бъде мека, чиста и ексфолирана.

Препарат за премахване на грим за очите

Намажете малко върху памучен тампон и вашите сенки за очи, очна линия и спирала - включително водоустойчиви формули - ще се изтрият веднага.

Лак за мебели

Зехтинът помага за премахване на праха от мебелите и им придава блясък. Добавете чаена лъжичка към една четвърт чаша лимонов сок и ще получите нетоксичен лак, който също нежно почиства дървените повърхности.

Овлажнител за кожа

Може би си мислите, че използването на зехтин като овлажнител ще  направи кожата ви мазна, но това не е така. Използва се в малки количества, той се усвоява напълно, премахвайки сухотата и намалявайки появата на бръчки, без да запушва порите.

Боя за обувки

Какво точно в лустрото за обувки има такава миризма, предизвикваща главоболие? Това може да бъде произволен брой потенциално токсични съставки. Прогонете ги от дома си и вместо това използвайте зехтин. Просто полирайте кожените си обувки с кърпа.

Смазка за панти

WD-40 не трябва да държи монопол върху скърцащите панти на вратите, когато обикновения, естествен зехтин работи също толкова добре. Избършете я с памук или използвайте спрей, за да смажете пантата и да премахнете досадното скърцане.

Масло за баня

Добавете няколко капки от любимите си етерични масла към 3-4 супени лъжици зехтин и ще имате идеалното за вас масло за баня, което нежно ще ухае и овлажнява кожата ви.

Блясък от неръждаема стомана

Само зехтинът ще придаде на повърхностите от неръждаема стомана и месинг брилянтен блясък. Просто избършете остатъците и оставете повърхностите да изсъхнат напълно, след което изсипете малко масло върху чиста, мека кърпа. Изтъркайте с кръгови движения със силен натиск.

Гладко бръснене

Хлъзгав и овлажняващ, зехтин ще помогне на бръснача ви да се плъзга по кожата ви за супер плътно, гладко бръснене с по-малко порязвания.

Третиране на косата

Разбира се, бихте могли да си купите изискана комерсиално приготвена процедура с горещо масло за косата си - или просто да вземете бутилката зехтин, която вече е на рафта във вашата кухня. Нанесете няколко супени лъжици затоплен зехтин върху влажна коса, масажирайте скалпа и втрийте в краищата, след което го оставете да действа от тридесет минути до един час. Маслото ще почисти и ще подготви скалпа, ще омекоти косата и ще помогне на люспичките да останат прилепнали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com