Признаците за топлинен удар при вашето куче

10863
Признаците за топлинен удар при вашето куче
Снимка: Nicole Köhler / Pixabay

Когато навън температурите са високи, не забравяйте, че домашните ви любимци са покрити с дебела козина, която не могат да свалят и се нуждаят от допълнително охлаждане. Внимавайте за тези симптоми:

Вашето куче прегрява

Членове на породи като голдън ретривъри, коли и лаборатории ще играят в жегата; нямайки представа, че прегряват, докато не припаднат. Докато тяхната фокусирана, интензивна игра ги прави отлични кучета, собствениците трябва да наблюдават внимателно тези кучета, за да следят за симптоми на прегряване.

Защо кучето ви се върти в кръг, преди да легне

Вашето куче има тъмна, дълга или дебела козина

Знаете, че тъмните повърхности поглъщат повече топлина от тези, и същото важи и за вашето кученце. Няма клинични проучвания, които да докажат това, но според клиничен опит кучета с тъмна или дълга гъста козина може да изпитват затруднения през топлите месеци. Хъскита, американски ескимоски кучета не се справят добре в жегата и трябва да бъдат внимателно наблюдавани, когато са на открито през горещите летни месеци.

Вашето куче има треска

Един ясен признак за топлинен удар при кучета е телесната температура. Но единственият начин да разберете със сигурност е да му измерите температурата ректално. Препоръчва се закупуването на отделен термометър само за кучета, който да се смаже добре. Ако ректалната температура надвиши 40°, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар. Не сте сигурни, че можете да направите ректалния метод правилно? Следващото най-добро нещо е ушен термометър, направен специално за животни.

НЕ давайте тази играчка на кучето си – може да е опасна

За много хора кучето им е член на семейството. Грижите се за него много и особено, когато е болно и когато лае в тъмната нощ. Когато на...

Вашето куче кърви

Кървенето може да се види от всяка част на повърхността на тялото, ако топлинният удар е достатъчно тежък. Хипертермията може да накара тялото да спре да произвежда протеините, от които се нуждае, за да направи кръвния съсирек, и също така може да го направи по-податливо на бактерии и токсини.

Кучето се задъхва много силно

Кучетата дишат, за да регулират телесната си температура. Въпреки това, ако задъхването звучи по-силно или по-грубо и кучето ви изглежда диша по-учестено и има широко отворена уста, това е друг признак на топлинен удар при кучета.

Кучето ви се държи странно

Ето как да разберете, че кучето ви е по-умно от останалите

Колко умни са кучетата? Е, повечето кученца могат да бъдат научени да се подчиняват на някои команди, но наистина умното куче ще запомн...

Симптомите на топлинен удар при кучета често могат да приличат на пиян човек. Вашето куче може да е дезориентирано и да залита - или дори да колабира.

Гърдите на вашите кученца се разширяват бързо

Високият пулс и бързото разширяване на гръдния кош са индикатори за топлинен удар при кучета. Измерването на пулса на вашия домашен любимец е малко трудно; проверката на дихателната честота е по-лесна алтернатива. Честотата на дишане може да се провери, като се наблюдава колко пъти гръдният кош се разширява и свива в рамките на десет секунди. След това умножете по шест. Нормалната дихателна честота е 10-30 удара в минута, но тъй като това варира в зависимост от породата, попитайте вашия ветеринарен лекар каква е вашата здравословна честота - и каква честота може да показва опасност.

Защо се реже опашката на някои кучета

Действайте бързо

Необходими са бързи действия, за да се спаси живота на куче, страдащо от топлинен удар. Постоянно увреждане на мозъка и органите може да възникне, когато телесната температура достигне или надвиши 41 градуса. Ако топлинният удар е тежък и не се лекува, може да настъпи кома и смърт. Обадете се незабавно на вашия ветеринарен лекар и започнете да охлаждате кучето си. Накиснете го в хладка или студена вода и му предлагайте хладни течности, но не давайте насилствено вода. Важно е температурата да се понижава постепенно. Ако вана не е опция, увийте кучето си в кърпи, напоени с хладка вода. Никога не поставяйте кучето си в ледена баня - това ще доведе до свиване на кръвоносните съдове, забавяне на притока на кръв и пречи на охлаждането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com