Произход на славяните – научете тяхната история

12842
Произход на славяните – научете тяхната история
Снимка: iStock

Познаваме ли историята на славянските народи – произход, бит и поминък? Информация за произхода на славяните ни дават писмените сведения на византийски историци. Ценни факти и данни черпим и от археологията. Всички артефакти, открити по време на археологически проучвания, ни дават ценни късчета информация за произход на славяните, разказват мълчаливо тяхната история.

Произход на славяните

Един от най-спорните моменти в историята е свързаният с произход на славяните. Много данни, свързани с темата, остават неясни, а други недоказани или неопределени. Наличните историческите факти все пак сочат, че славяните са част от индоевропейската общност, от която се отделят като самостоятелна общност II век пр.н.е. Населявали са в зората на своя произход части от Европа, но не и Балканите. Заемали са големи територии между Карпатите, Балтийско море и реките Одра, Днестър и Днепър, а преди това Източноевропейската равнина. В говорения първоначално от тях праславянски език думата славяни звучала като *словѣнинъ. Общото им съжителство и език продължили до  IV век, когато се отделят и обособяват съвременните славянски езици и народи.

Не сме славяни като останалите, показва ново международно изследване

Разделяне и разселване на славяните

Освен произход на славяните важно е и тяхното преселение и разселване, тъй като именно то отвоюва територии, които по-късно ще бъдат български. По данни, достигнали до нас чрез Йорданес – готски историк, през 4 век славяните се разделят на западни-венети, разселили се до река Елба, южни-славини, избрали за свои териториите на левия бряг на река Дунав, и източни, разселили се до река Волга. Сред причините за това разселване са нарастването на броя на славяните и необходимостта от повече земя както за живеене, така и за обработването ѝ, чрез което се изхранвали славяните.

След разпадането на Хунска империя славяните се заселват на юг от Карпатите, като се разделят на дакийски и панонски славяни. Заселването им на Балканите е съпроводено от социално-икономически и политически преобразувания. Това заселване е най-важното за нас – за България, тъй като именно миграцията и разселването на славяните през VI-VII век е пътят към отвоюване на географската територия на бъдещата ни държава.

Славянски тотемен хороскоп - кой е вашият закрилник

Бит и поминък на славяните

Разселването на славяните е свързано с бита и поминъка им. Основен поминък на славяните, водещи уседнал начин на живот, било земеделието. Именно това е главната причина за разселването им – търсене на повече и по-добри, по-плодородни обработваеми площи, с които да се изхранват. Отглеждали са основно пшеница и лен. Славяните били и добри скотовъди, а за животните им са били нужни пасища – също добра причина за разселването на славяните.

Битът на славяните бил тясно свързан с религията и вярата  им. Характерно за тях е, че обожествявали природните сили, като най-висшият Бог бил Перун – богът на мълниите. Почитали и други божества, свързани с природните стихии като Бога на огъня.

Дори да ви е любопитно да разберете и как точно са изглеждали славяните, ще ви е трудно, тъй като те имали култ да изгарят телата на мъртвите, което създава трудности да  се възстанови и опише начина, по който са изглеждали. Ясно става обаче, че не са били толкова руси и бели, колкото считаме, а по-скоро „възчервени“, както сочи описание на славяните от Прокопий Кесарийски – римски учен, благодарение на когото добиваме макар и бегла представа как точно са изглеждали славяните. И все пак – много любопитни факти за живота, начина, по който са изглеждали, за бита и религията им, за разселването и за произход на славяните остават неразгадани и скрити, една тайна, чието разбулване вероятно някога предстои.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com