X
 
 

Не сме славяни като останалите, показва ново международно изследване

37608 60
photo of Не сме славяни като останалите, показва ново международно изследване
Международен екип учени оповести комплексно генетично-лингвистично изследване на славяни и балтийци, което показва защо източните и западните славяни си приличат, а южните се различават силно от тях. Изследването на езиците и генетиката на славяните е публикувано в сп. PLoS One.

В работата участвали изследователи от много страни, където по-голяма част от населението е от славянски и балтийски народи (Русия, Украйна, Беларус, Литва, Естония, Хърватия, Босна и Херцеговина), а също учени от Великобритания и консорциумът на международния проект Genographic.

Акад. Гълъбов: Българите не са славяни по ген

Древните българи не са били просто една ордичка, не са конен народ, те са създали просото и лимеца, знаели са да тъкат килими, владеели...

По определение славяните са народи, говорещи славянски езици. Сходството между всички славянски езици не изисква доказателства, но в същото време например южните славяни не приличат на източните и западните.

Генетиците изследвали повече от 8000 ДНК образеца от повече от 50 балтийско-славянски популации. Основните групи са източните славяни (беларуси, руснаци, украинци), западни славяни (кашуби, поляци, словаци, сърби, чехи), южни славяни (българи, босненци, македонци, сърби, словенци, хървати) и балтийски народи (латвийци, литовци).

Анализът бил провеждан по три генетични системи – това са Y-хромозомата, предаваща се по бащина линия, митохондриалната ДНК (мтДНК), предавана по майчина линия, и автозомната ДНК, включваща геномите на бащата и майката (пълногеномен анализ).

По всичките три системи били получени сходни картини. Източните славяни – руските централни и южни области, беларусите и украинците – образуват ясно отличима група. Изключение правят северните руснаци, които генетично са отдалечени от останалите източни славяни.

От западните славяни поляците са много близки до източните славяни, а чехите и в по-малка степен словаците са леко изместени в посока към немците и други западноевропейски популации.

Гените влияят на политическите убеждения

Учени изясниха, че вариациите на гена DRD4 влияят на политическите предпочитания на човека. Особено ярко влиянието на генетичните факт...

Южните славяни са разделени на западни (словенци, хървати и босненци) и източни (българи и македонци) региони със сърбите по средата. Те генетично са сходни със своите неславянски съседи на Балканите – румънци, унгарци, гърци.

Балтийските популации – латвийци и литовци – разкриват близост към естонците и към някои източни славяни (беларуси). Оказало се също така, че балтийските популации са генетично близки към волжката група народи.

Когато се обърнали към лингвистиката, учените построили реконструирано дърво на балтийско-славянските езици и за всички популации сравнили три параметъра – генетика, език и география. Най-високата корелация се оказала между генетиката и географското положение на популацията.

Учените смятат, че разпространявайки се из Европа, славяните интензивно са включвали в състава си местните популации, които са живели на тези територии в дославянски времена. Славяните са носили със себе си езика и са попивали генофонда на местните популации. Този дълбок генетичен "субстрат" е бил различен за различните клонове славяни.

Източноевропейският субстрат е бил приет от западните и източните славяни. Вероятно по-голямата му част е била съставена от балтийски народи, разселени някога широко по Източноевропейската равнина. Другият – южнославянският субстрат, е бил попит от южните славяни и са го съставяли дославянските балкански народи. Тези процеси са циментирали западните и източните славяни в единна генетична общност, а южните славяни са придобили по-голямо сходство с неславянските народи на Балканите, отколкото с другите славянски народи.

Бащините гени доминират над майчините

Човек получава по равно количество гени от двамата си родители, но използва по-активно ДНК-то, унаследено от бащата. Изводът е на учен...

Теорията, че формирането на съвременните българи е по-различно от официално налагани исторически тези, се защитава и от Павел Серафимов, по-известен сред виртуалната общност като Спароток. Той е твърдо убеден и прилага доказателства, че "славяни" е новото име на гетите, а те са тракийски народ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

60 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 30 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Когато разбира, че руските империалистически интереси ни застрашават, Антим I попитал княз Дондуков през 1879 г. , на банкет по повод неговото изпращане в Търново "Вие ни освободихте от турците, чудя се, кой ще ни освободи от Вaс?". Това освобождение, за което говори Екзарх Антим I и до днес все още не се е осъществило.
 • ДуПеСе да се закрие 30.1 ДуПеСе да се закрие преди 3 години Профил на трол?
  Споко, скоро башибозука пак ще ни завладее!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 29 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Термина "славяни" използва за първи път Екатерина. Преди това "славяни" не е имало. Тя го използва зо 120 националности, някой от които мюсюлмани. Термина произлиза от латинското sclav=роб. В английския то влиза като slave=роб. Лично аз не се чувствам sclav=роб, но всеки е свободен да се чувства роб, което от своя страна го прави роб. Най-важно е какъв се чувстваш.
 • Анонимен 29.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Nali vseki pat iztakvate 4e ste bili pod tursko robstvo. Zna4i ste robi.
  : 0 !
 • Анонимен 29.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  29.1 - а ти ако си некой шибан рушняк - Чемодан Вокзал Рассия
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 28 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Имаме нов пример за руска "научна" изследователска дейност, целяща да "докаже" това, което е поръчано и да размие постигнатото от европейската и световна наука. Нали знаем, че Попов е открил радиота, за да слуша ББС. Нищо ново. Колкото и да лъжат кремълските историци, винаги става въпрос за български империи /Великата Волжка Българска Империя/, за български царства; но винаги з виж още ›› а славянски племена, затова "Учените смятат, че разпространявайки се из Европа, славяните интензивно са включвали в състава си местните популации..." звучи трогателно. "Те генетично са сходни със своите неславянски съседи на Балканите – румънци, унгарци, гърци." - гърците имат над 24% славянско ДНК, което ги прави два пъти по-славяни от българите, които имат под 12% славянско ДНК. - " ... западни славяни (кашуби, поляци ..."- поляците имат над 60% германско ДНК. - " ...южни славяни (българи..." - българите, както и поляците са най-малко "славянски" народ, имаще над 57% тракийско ДНК. - "Източните славяни – руските" - руснаците също не са "славянски народ, защото имат под 42% славянско ДНК. - "Искате ли, братя българи, повече да не скверним паметта на светите братя Кирил и Методий, като продължаваме да повтаряме руските пропагандни клишета като СЛАВЯНСКА АЗБУКА, която е само българска, а ние не сме славяни; ЦЪРКОВНО-СЛАВЯНСКИ ЕЗК, който е само български; СЛАВЯНСКИ НАРОДИ, каквито не съществуват, защото даже и руснаците не са славянски народ, защото имат под 42% славянско ДНК, а поляците 60% германско ДНК. Ние имаме под 12% славянско ДНК, а гърците имат над 24% славянско ДНК. Гърците са далеч по-СЛАВЯНСКИ НАРОД от нас. Българите имат над 57% тракийска ДНК, което ги прави най-хомогенния народ в тази част на света! Трябва да бъде върнато и оригиналното име св. Св. Кирил и Методий на храма, кръстен на руски разбойник! *Данните са на швейцарския генеалогичен институт iGenea."
 • Анонимен 28.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Браво № 28!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 27 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  "По определение славяните са народи, говорещи славянски езици." Абсолютно невярно твърдение, защото според изследвания на Руската Академия на Науките "Руския е развален български език" - http ://reconkista.ru/russkiy-yazyik-dialekt-bolgarskogo/ ,,Всем известен избитый постулат московской имперско-исторической «науки», что русский язык является наследником, так называемого, др виж още ›› евнерусского языка, а украинский и белорусский языки являются его же побочными продуктами, которые возникли из-за существенных иностранных, в первую очередь, польских влияний. На самом же деле, эту сентенцию целиком отрицают научные факты, которые, к сожалению, известны лишь узкому кругу специалистов-лингвистов. Вот, к примеру, что говорит доктор филологических наук, ведущий научный сотрудник Российской Государственной библиотеки, профессор Татьяна Миронова: в современном русском языке более 55 процентов слов – церковнославянские. И грамматика у нас общая, процентов на 70. Большинство из нас даже не догадывается, что говорит на чистом церковнославянском, используя привычные слова и обороты. Ей вторит профессор В. Троицкий: по исследованию лингвистов, 55 процентов русского языка восходит к церковнославянскому. А вот, что по этому поводу говорит Церковь. Епископ Иларион (Алфеев): Церковнославянский язык отличается от русского только некоторыми грамматическими формами, семантикой отдельных слов и словосочетаний, особенностями синтаксиса, который в славянском языке чаще всего копирует греческий синтаксис, и небольшим количеством слов (несколько десятков), отсутствующих в современном русском языке. На освоение этого материала требуется не так уж много времени и сил. Для тех, кто не знает, следует объяснить, что церковнославянский язык возник на основе древнеболгарского путем переводов на него с греческого Библии и других религиозных книг, осуществимых славянскими просветителями Кириллом и Мефодием в IX веке, но, в целом, это фактически — древнеболгарский язык. Вот, к сравнению, примеры из живого болгарского языка: наблюдавам, старая се, уважавам, заявявам, обявявам, трогвам, преодолявам, преподавам, принадлежа, отчуждавам, ругая; разписка, дописка, преработка, сказка, доклад, ужас, данни, задача, покупка, обстановка, постановка, обстоятелство, склад, випуск, недостатък; усърден, сложен, способен, опасен, нахален, бивш, необходим, необуздан, необятен, небрежен, незаменим, непоколебим, оправдателен, постоянен, преждевременен, произволен, недосегаем, умел; непременно, даже, вероятно, съблюдавам, занят,обязателен, удовлетворявам, сторонник, давление, съставление, ослабление, укрощение, основаване, съставяне, изследване, затъмнение, заседание, събрание, известие, отличие, условие, участие, събитие, съчувствие, качествен, свойствен, естествен, веществен; учителствувам, засвидетелствувам, странствувам, приветствувам, отсъствувам, учител, спасител, създател, читател, възпитател, просветител, доброжелател. Эта лишь маленькая часть, тех слов, которые являются общими, как в русском, так и в болгарском языках. При этом, нужно отметить, что современный болгарский весьма отличается от староболгарского. А вот современный русский и староболгарский имеют большое сходство! И так, основываясь на заключениях учёных можно смело констатировать тот факт, что русский язык, по меньшей мере, процентов на 55 — это СТАРОБОЛГАРСКИЙ! Касательно остальной части слов в русском языке. Вот, к примеру, мнение представителя Совета Федерации РФ от правительства Калужской области Валерия Сударенкова: — Достаточно взять словарь Ожегова, — сказал В. Сударенков, — и посмотреть на букву “а”. Там 900 иностранных слов, теперь уже ставших русскими, ибо как мы сегодня обойдемся без слов: “абажур”, “авиация”, “автобиография”, “автомат”, “агония” и так далее. Это только на одну букву. А если взять весь словарь, то найдем десятки тысяч слов, которые стали русскими. Возникает, вполне логичный вопрос: Может ли язык, имеющий в своём составе более 55 процентов слов из ДРУГОГО языка, а также десятки тысяч слов тоже иностранного происхождения, называться САМОСТОЯТЕЛЬНЫМ ЯЗЫКОМ ?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 26 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  До анономния номер 9 мазния резак ти бамаката....ако разбираш какво казвам.Ти може би си черна мангуста и най вероятно си тюрк погледнато от елементарното че не можеш да пишеш на Български.
 • Анонимен 26.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  4ove4e prabulgarite i 4uva6ite sa rodnini. Po va6ata logika i 4uva6ite tryabva da budat s trakiyski koreni. Kak moje 4uva6ite da budat s trakiyski koreni sled kato ne sa stupvali na Balkanite? Tyurki ste si tova e.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 25 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ние българите не трябва да се срамуваме че сме долни примитивни животни,за шепа пари си продаваме гъзенцето си и вярата си.......примери много от дълбоката история чак до сегашните дни....
 • Анонимен 25.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ти не си българин, а циганин. Между Вас, кафявите подчовеци, и нас, българите, има голяма еволюционна пропаст, която се увеличава, защото българите еволюираме, а Вие още се возите в каруци и уреждате бракове на малолетна възраст.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 24 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ние българите не трябва да се срамуваме че сме долни примитивни животни,за шепа пари си продаваме гъзенцето си и вярата си.......примери много от дълбоката история чак до сегашните дни....
 • Анонимен 24.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Долни примитивни животни са рушняците, защото са средновековни крепостни селяни. Нещо си се объркал.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 23 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ние българите не трябва да се срамуваме че сме долни примитивни животни,за шепа пари си продаваме гъзенцето си и вярата си.......примери много от дълбоката история чак до сегашните дни....
 • Анонимен 23.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Долни примитивни животни са рушняците, защото са средновековни крепостни селяни. Нещо си се объркал. Ние имаме собствена азбука, език и култура.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 22 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ние българите не трябва да се срамуваме че сме долни примитивни животни,за шепа пари си продаваме гъзенцето си и вярата си.......примери много от дълбоката история чак до сегашните дни....
 • Анонимен 22.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Долни примитивни животни са рушняците, защото са средновековни крепостни селяни. Нещо си се объркал. Ние имаме собствена азбука, език и култура, за разлика от варягите.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 21 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ние българите не трябва да се срамуваме че сме долни примитивни животни,за шепа пари си продаваме гъзенцето си и вярата си.......примери много от дълбоката история чак до сегашните дни....
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Долни примитивни животни са рушняците, защото са средновековни крепостни селяни. Нещо си се объркал. Ние имаме собствена азбука, език и култура, за разлика от варягите. Варягите са тинята на човешкия род.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Сблъсъци в Париж: Жълтите жилетки обявиха,

Френската полиция е задържала 126 „жълти жилетки“ и е извършила 11 000 проверки на демонстранти, пожелали да се включат в днешните 23-ти по

missing image
Новините: Най-важното за деня, 20 април

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 април. БОРИСОВ: БСП НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ, ИСКАТ ДА СА ВЕЧНИ

missing image
В „Стария Добрич“ оживя подвигът на

Величавите и трагични моменти от Априлското въстание бяха пресъздадени в Архитектурно-етнографския комплекс „Стария Добрич“ пред погледите на хиляди жители и гости на града. Възгласи

Последно в Актуално