Прост сутрешен навик, който ви помага да ядете по-малко сол и захар

731
Прост сутрешен навик, който ви помага да ядете по-малко сол и захар
Снимка: iStock

Следващият път, когато си миете зъбите, не забравяйте да изчеткате и езика си. Грижата за зъбите може да  помогне за намаляване на приема на сол и захар. Лекарят обясни как работи.

Излишната сол вдига кръвното, като може да последват инфаркти или инсулти. Освен това, любителите на солената храна по-често страдат от диабет. Хората с предпочитание към сладкото не са по-добри в здравето си: наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания и отново диабет - това е непълен списък от заболявания, дължащи се на излишната захар. 

Има обаче един неочакван начин да намалите консумацията на сладки и солени храни. Оказва се, че просто е нужно почистване на езика.

Езикът в добро здраве да е розов, без плака и петна. Заболяването на езика се нарича глосит. Причините могат да бъдат лоша устна хигиена, наличие на патологична микрофлора в устата или редица заболявания, като например стомашно-чревни.

Признаците, че консумирате ПРЕКАЛЕНО МАЛКО захар

Ето защо, ако сте сериозно загрижени за налепите на езика си, експерт съветва непременно да се консултирате с лекар, за да разберете проблема и да отстраните причината за появата му.

Бялата плака, най-често срещана при възрастни и деца, обикновено е млечница, проява на гъбички Candida. Тази гъбичка винаги присъства в устната кухина, но ако имунитетът е намален, се развива патология. Така млечницата може да се появи при прием на силни антибиотици, когато е унищожена полезната микрофлора в устата.

Защо да чистите езика си?

Чистенето на езика е наистина полезно. Това помага за премахване на мъртвите клетки и излишните микроорганизми, натрупани за една нощ, особено ако сте болни и приемате лекарства.

Освен това, почистването на езика освобождава вкусовите рецептори, а вкусовите усещания стават по-ярки и наситени. Това, разбира се, няма да повлияе по никакъв начин на хранителните ви навици, но ще ви позволи да добавите малко по-малко сол, захар и други подправки към него, което определено ще го направи по-здравословно.

Консумирайте по-малко захар: Това съветва диетолог

Как да почистите езика си: основното е да не го наранявате?

Езикът трябва да се почиства с хигиенни цели веднъж на ден – сутрин, когато миете зъбите си.

За почистване можете да използвате специална стъргалка или четка за зъби с мек косъм. Много четки за зъби имат жлебове на гърба, които също са предназначени за почистване на езика.

Но не прекалявайте, твърде активните действия могат да доведат до микротравми. Почистването на езика е процедура, която трябва да се извършва деликатно. И след като почистите езика си, не забравяйте да използвате разтвор за изплакване на устата.

По-добре е първо да се консултирате с Вашия лекар как изрядно да чистите езика си и какъв разтвор за изплакване да използвате специално за вас (особено ако е антисептик).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com