Прости неща, които може да направите за качествен и спокоен сън

2749
Прости неща, които може да направите за качествен и спокоен сън
Снимка: iStock

Добрият сън е този, който ни позволява да се регенерираме, да си починем и да посрещнем сутринта бързо. Ако се събудите, чувствайки се уморени и обезкуражени да действате, вероятно качеството на съня ви е много лошо. Какво да правите преди лягане, за да спите достатъчно?

Сънят е едно от основните неща, от които тялото ви се нуждае. Без стабилна почивка той не може да функционира с максимална скорост. Затова помислете какво може да има отрицателен ефект върху съня ви и се опитайте да промените това. Съветваме какво трябва да направите преди лягане, за да спите достатъчно.

1. Проветрете спалнята

Ако спалнята ви е задушна, не е чудно, че може да имате проблеми със заспиването. По същия начин температурата не трябва да бъде твърде висока или твърде ниска. Тялото ви има няколко часа за почивка и регенерация, така че създайте подходящите условия за него. Въпреки че хората могат да имат различни предпочитания по отношение на температурата, според научните наблюдения е най-добре температурата в спалнята да се настрои на около 18-18,5 градуса С.

2. Излезте от "елетрониката"

Трудно е да заспите с телефона в ръка, лаптопа в скута или включения телевизор. Нашият мозък получава силни стимули, които му заповядват да бъде концентриран и внимателен. Освен това медиите често са източник на стресираща или вълнуваща информация.

Освен това телефоните излъчват електромагнитни вълни, които според учените могат да попречат на секрецията на мелатонин - хормонът, който координира циркадните ритми. Така че, вечер е най-доброто време да се откажете от използването на този тип устройства. Много изследователи са обезпокоителни, че сме свикнали твърде много с тях, което може да има отрицателно въздействие върху здравето и благосъстоянието.

3. Спуснете завесите

Какво е добро за сън? Прости трикове, които понякога забравяме. Слънчевата светлина играе огромна роля в естествената регулация на циркадния цикъл. Когато през деня сме в ярка среда, мозъкът ни получава сигнал, че сега е моментът да действаме и да бъдем активни. Вечерта е точно обратното. На тъмно мелатонинът се отделя по-интензивно от епифизата, което ни улеснява да заспим и да спим няколко часа.

За съжаление, за жителите на града нощта не винаги означава пълна тъмнина. Особено когато някой живее на оживена улица, осветена от улични лампи. Решението тогава са ролетни щори или завеси, които трябва да се използват за защита на прозорците от проникване на светлина. 

4. Направете малка сесия за визуализация

Състезанието с мислите ни е често срещан проблем. Анализираме нещата, които са се случили през деня, мислим за това, което ще се случи утре, а понякога дори мислим за неща, които са много отдалечени във времето или неща, които са извън нашия контрол. И макар повечето от нас да знаят, че няма смисъл да се притеснявате по този начин, е много трудно да се контролират.

Една техника за успокояване на мислите ви е да си представите положителни, блажени видения. По този начин, вместо да се стресираме от проблеми, ние се отпускаме и си улесняваме почивката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...