Психолог разкри защо мъжете не отговарят на съобщения

2432
Психолог разкри защо мъжете не отговарят на съобщения
Снимка: iStock

В постоянно развиващия се пейзаж на комуникацията динамиката на взаимодействието е придобила особени измерения, което кара мнозина да се чудят защо мъжете, в частност, не отговарят на съобщенията толкова бързо или последователно, колкото се очаква. Въпреки че индивидуалните различия играят важна роля, психолозите са установили няколко основни фактора, които допринасят за това явление.

Д-р Аманда Робъртс, виден психолог, специализирал в областта на междуличностната комуникация, хвърля светлина върху въпроса, като навлиза в тънкостите на мъжката психология. Един от ключовите аспекти, на които тя набляга, е разликата в стиловете на общуване между мъжете и жените. Според д-р Робъртс мъжете често подхождат към общуването с по-прагматичен и ориентиран към задачите начин на мислене, докато жените са склонни да дават приоритет на изграждането и поддържането на връзки чрез общуване.

"Мъжете обикновено разглеждат съобщенията като средство за предаване на информация или координиране на планове", казва д-р Робъртс. "Те може да не придават същото емоционално значение на съобщенията, както жените. За тях бързият отговор може да не е толкова важен за поддържането на взаимоотношенията."

Последици от липсата на комуникация в брака

Тази разлика в стиловете на общуване се проявява в различни контексти, като запознанства, приятелства или професионални отношения. В сферата на запознанствата например мъжете може да не възприемат забавените отговори като признак на незаинтересованост. Вместо това те могат да го възприемат като нормална част от модела на общуване, като се фокусират върху взаимодействието лице в лице като основно средство за връзка.

Освен това обществените очаквания и нормите на пола допринасят за начина, по който мъжете подхождат към изпращането на съобщения. Д-р Робъртс посочва, че традиционната мъжественост често подчертава самостоятелността и емоционалния стоицизъм, което може да се прояви в нежелание за участие в обширна цифрова комуникация. Мъжете могат да отдават приоритет на личните контакти пред виртуалния обмен, като разглеждат последния като допълващ, а не като основен за изграждането на взаимоотношения.

Друг фактор, който д-р Робъртс изтъква, е влиянието на стреса и работното натоварване върху отзивчивостта на мъжете към съобщенията. В един забързан свят, в който хората жонглират с множество отговорности, мъжете могат да се окажат заети с работа, проекти или лични предизвикателства, което води до забавяне на отговорите. Това не трябва да се възприема като липса на интерес, а по-скоро като проява на конкуриращи се приоритети.

7 причини, поради които любовната връзка куца

Д-р Робъртс обаче подчертава значението на ясната комуникация и определянето на очакванията във всяка връзка. "Разбирането и зачитането на стиловете на общуване на другия е от решаващо значение за укрепване на здравите връзки", отбелязва тя. Насърчаването на открит диалог за предпочитанията и очакванията може да преодолее пропастта между различните комуникационни подходи, като спомогне за взаимното разбиране и сътрудничество.

Причините за забавените реакции на мъжете на съобщенията са многостранни, като обхващат стиловете на общуване, обществените норми и индивидуалните приоритети. Прозренията на д-р Аманда Робъртс предоставят ценна перспектива за разкодиране на това поведение и за ориентиране в сложния пейзаж на цифровата комуникация във взаимоотношенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...