Първите кученца инвитро се родиха в САЩ (СНИМКИ)

7981
Първите кученца инвитро се родиха в САЩ (СНИМКИ)

37 години след раждането на първото дете, заченато по метода инвитро, този метод даде живот на кученца, става ясно от статия, публикувана в сп. PLoS One.

Успешният опит е на Корнуелския университет. Кученцата от самката бигъл и двама бащи донори на сперма (бигъл и кокер шпаньол) са здрави и се чувстват отлично (в организма на кучката били присадени 19 ембриона).

Изобретиха противозачатъчна ваксина за кучета

Чилийски ветеринари разработиха противозачатъчна ваксина за кучета, която може да се използва и при двата пола. Така учените възнамеряв...

Кучешкото инвитро изисквало толкова години за разработка включително защото ооцитата (неоплодената яйцеклетка) на тези животни изисква повече време за съзряване.

Само случайно, по опитен път учените изяснили, че яйцеклетката трябва да се вземе от организма на самката с ден по-късно и тогава шансовете за оплождане нарастват рязко.

Освен това биолозите се досетили как да имитират специфични условия в организма на кучеето, докато подготвят сперматозоидите за оплождане – за тази цел в клетъчната култура те добавили магнезий. Накрая замразяването на ембриони позволило на учените да дочакат момента, когато репродуктивната система на женската ще достигне до нужния етап от цикъла (това сеслучва само 1-2 пъти годишно).

Кучетата ви манипулират!

За хиляди години живот с хората кучетата са се научили да се приспособяват към своите стопани и дори да ги манипулират. Учените опровер...

Успешната реализация на инвитро при кучета в съчетание с генното инженерство ще позволи да се води борба с наследствените заболявания при домашните животни, както и при хората. Homo sapiens делят с кучетата до 350 вродени заболявания (повече от всички други животни).

Накрая учените се надяват, че инвитро ще помогне да се съхранят от измиране изчезващите видове от семейство кучета, допълва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com