Рачо Ковача е основал кой български град според легендата?

20145
Рачо Ковача е основал кой български град според легендата?
Снимка: 1915946 / Pixabay

Един град на картата на България е градът на сатирата, занаятите, пестеливостта и неувяхващия хумор, град, за чието основаване се носят десетки легенди, част от които съхранени за поколенията благодарение на Недко Стойков, публикувал ги в местен вестник през далечната 1928 година. Вестникът е носел името „Известия“ и е издаван в града, основан според една от легендите от Рачо Ковача – Габрово.

Кой е Рачо Ковача?

Срещаме името на Рачо Ковача в легендите, събрани и съхранени за идните поколения от Стойков, като основател на Габрово, но кой всъщност е той? Роденият в Боженци ковач се занимавал с подковаване на коне. Обикновен човек, трудолюбив и отдаден на работата си, на пръв поглед с нищо не подсказващ, че ще основе цял град. Как тогава според Стойков и легендата Рачо Ковача основава града и най-вече защо?

Знаете ли какво е старото име на Стара Загора?

Как Рачо Ковача основава Габрово

Трудолюбив и мъдър българин, Рачо Ковача решава да премести работилницата си на място, през което преминавали керваните и спирали за почивка, тъй като бил убеден, че те се нуждаели от услугите му – да ремонтира каруците и да подковава конете им. На подобно място Рачо можел да увеличи клиентите си, както и да припечелва по-добре. Такова подходящо за труда му място се оказва онова, на което днес се намира центърът на Габрово. Рачо Ковача основал града неусетно и съвсем естествено – първо се оженил и създал семейство, което живеело при него до работилницата на пътя на керваните, а по-късно по примера му и други семейства се заселили на това място и неусетно създали Габрово.

Защо Габрово е наречено така?

Легендата обяснява и произхода на името на града. Над работилницата на Рачо Ковача се извисявал габър, името на който дал именно и името на селището, основано от Рачо – Габрово.

Знаете ли какво е старото име на Велико Търново?

Само легенда или?

Повечето легенди за основаване на градове, селища, държави съдържат мистични същества или поне смели и непобедими герои, богове или велики личности, а тук, при легендата за Габрово, имаме един обикновен ковач – няма как да пропуснем този факт. Докато легендите за самодиви и великани не могат да крият зрънца истина, легендата за Рачо Ковача е повече история, отколкото легенда. Паметникът-статуя на основателя на Габрово и днес извисява бронзовата си гръд до река Янтра до скалата „Грамадата“, тъй като не само според легендата, но и според историята той създава на мястото на днешно Габрово занаятчийски поселище. Любомир Далчев е скулпторът, създал паметникът, представляващ едра фигура на мъж с чук и клещи в ръцете си, който всяка година габровци обличат в традиционна носия в деня на Габрово.

Легендата и историята се припокриват, когато говорим за Габрово. Историческите извори сочат, че първото име на града, с което е известен през 15 век, е Габрува, а два века по-късно получава името Габрово. И старото, и новото име на Габрово произхождат от дървото габър не само според легендата, но и според историческите извори.

Знаете ли какво е старото име на Перник?

Исторически факт е и че развитието на търговия, занаяти и производства тук през XII век е свързано именно с балканските проходи, керваните и нуждите им. Така се развиват ковачество, оръжейничество и други занаяти, необходими на керванджиите.

Днес Габрово е град, известен не само със съхранените занаяти, на които може да се насладите в Етъра – етнографския музей на открито, но и с единствения в световен мащаб Дом на хумора и сатирата, който трябва да посетите, ако все още не сте го направили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com