Ракия вместо зимна течност: 5 типични грешки на шофьорите през зимата

12004
Ракия вместо зимна течност: 5 типични грешки на шофьорите през зимата
Снимка: pixabay.com

Често срещаните грешки при грижата и шофирането на автомобил през зимния сезон се обясняват както с липса на опит, така и просто с недостатъчна грижа за личния автомобил. Навиците да наливате евтин алкохол вместо зимна течност за чистачки или да оставяте малко бензин в резервоара преди нощно паркиране оказват пагубно влияние върху работата на автомобилните системи. Експертите споделиха какво е най-добре да не правите с автомобила си в студеното време.

1. Въртите стартера прекалено дълго време

5 груби грешки при зимната поддръжка на автомобила

Собствениците на автомобили имат навика да се доверяват на съветите на търговците, на мненията на много експерти или просто на по-опитн...

Много шофьори смятат, че продължителното въртене на стартера ще помогне за запалване на автомобила. Това обаче не е така. Ако колата не стартира от първия път, по-добре е да опитате да я запалите няколко пъти, но с кратки опити. Вероятно двигателят ще стартира на третия път, казват експерти. Според тях, причината често се крие в качеството на горивото и "европейския стандарт" - колкото е по-висок, толкова по-бедна смес ползва двигателят при стартиране.

2. Оставате малко бензин в резервоара

Прибирането вкъщи вечер с почти празен резервоар и отлагането на зареждане за следващия ден също не е добра идея. Факт е, че колкото повече е празното място в резервоара, толкова повече влага ще се събере в него. След като колата изстине, тя кристализира и пречи на правилната работа на помпата. Затова експертът не съветва да отлагате минаването през бензиностанцията и зареждането на автомобила преди да паркирате пред дома.

3. Използвате ръчната спирачка

Когато ръчната спирачка е включена, накладките са скрити вътре в спирачния диск, където лесно влиза вода, която замръзва при продължително паркиране. По този начин няма да е възможно да се свали колата от ръчната спирачка на следващата сутрин. Има начини да избегнете замръзване, като например енергично натискане на спирачките няколко пъти преди паркиране, за да изсушите системата. Все пак е по-добре просто да не използвате ръчната спирачка, за да не се налага сутрин да заливате накладките гореща вода.

Дори опитните шофьори правят тези грешки през зимата

Зимата е истинско изпитание за шофьорите. И дори тези от тях, които имат дългогодишен опит, често допускат някои грешки.  1. Непр...

4. Вдигате чистачките от стъклото

Много шофьори използват този метод, за да избегнат залепване на чистачките към предното стъкло от студа. Това не трябва да се прави преди дълъг престой през нощта, тъй като пружините, които осигуряват функцията на затягане, се разтягат. По време на шофиране такива чистачки няма да държат достатъчно здраво и ще бъде по-трудно да отстраните снега и водата от предното стъкло.

5. Използвате алкохол вместо зимна течност за чистачки

Замяната на специална незамръзваща течност с алкохол изглежда логична за някои, защото не е логично да харчите повече пари, ако алкохолът, смесен с вода, също е напълно устойчива на замръзване течност. Тази течност почиства много трудно предното стъкло, което значително влошава видимостта на водача.

Всички собственици на автомобили знаят, че колите трябва да са добре подготвени за зимния сезон.

Как безопасно да размразите стъклото и чистачките върху него

Проблемът със заледено или покрито със сняг предно стъкло и "чистачки" ще стане актуален в много близко бъдеще, а в някои региони шофьо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...