Растенията имат ли пол?

6810
Растенията имат ли пол?
Снимка: iStock

Идеята за „мъжко“ и „женско“ в растенията е малко мистериозна за много хора и има няколко вариации на темата в цялото растително царство. При растенията, както при повечето животни, мъжките части са свързани с производството на сперма, а женските части са свързани с яйца. Така при покритосеменните (цъфтящи растения) и голосеменните (растения с „голи семена“) мъжките структури произвеждат цветен прашец (които съдържат сперма), а женските структури имат един или повече яйчници (които съдържат яйца, известни като яйцеклетки). Ще пропуснем растенията, произвеждащи спори, като папрати и чернодробни червеи, защото техните жизнени цикли са по-сложни, но те също имат мъжки и женски части.

Някои растения наистина са само мъжки или само женски. Гинко, киви, канабис и върба имат индивиди, които произвеждат само прашец или само семена. Ботанически те са известни като двудомни растения и стратегията им осигурява генетично кръстосване. Интересното е, че много улични дървета са двудомни и за да се избегне бъркотията от цветя и плодове, често се засаждат само мъжки дървета. За съжаление, това се оказа донякъде провал в градското планиране, тъй като поленовите алергии се влошиха на някои места, благодарение на голямата гъстота на мъжки дървета, които щастливо произвеждат цветен прашец.

Благодарение на тези 7 растения сънят ви ще е качествен и пълноценен

Повечето растения обаче са еднодомни, което означава, че индивидите имат както женски, така и мъжки структури. При цъфтящите растения тези структури могат да се носят заедно в едно двуполово цвете или цветята могат да бъдат само мъжки (тичинкови) или само женски (пестични). Много от най-емблематичните цветя, като рози, лилии и лалета, са двуполови и женският плодник е характерно заобиколен от мъжките тичинки. Други еднодомни растения, като тиква, царевица и брези, имат еднополови цветове. Тоест, някои цветя са мъжки, а други женски, но и двата вида се образуват върху едно и също отделно растение. Тази стратегия се наблюдава и при повечето иглолистни дървета. Прашецът, пренасян в мъжките шишарки, трябва да бъде издухан от вятъра към женските шишарки, за да настъпи опрашването.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com