Разберете как да не се наелектризира роклята Ви?

17990
Разберете как да не се наелектризира роклята Ви?
Снимка: iStock

Разберете как да не се наелектризира роклята Ви

И не само...Прочетете и научете повече тук:

Сухият въздух и триенето създават електрически заряд в дрехите (и косата ви). Това може да доведе до пукане на дрехите, докато ги обличате или да се шокирате от пронизващото усещане, когато докоснете някого. Ще забележите, че през зимата статичното електричество се натрупва по-бързо, отколкото през топлия сезон. Това е особено забележимо, когато влажността е ниска - например чрез използване на повече отопление на закрито. Също така има и някои видове тъкани, които изграждат електрически заряд много по-бързо, като полиамид, акрил и вълна.

Щом вече знаем какво причинява статично електричество, нека дадем 10 прости съвета. Разберете как да не се наелектризира роклята Ви?

1. Метална закачалка

Преди да облечете любимата си копринена дреха, плъзнете метална закачалка за дрехи през вътрешността на артикула - металът разрежда електричеството, като по този начин премахва статичното електричество. В случай, че нямате метална закачалка у дома не се притеснявайте, може да използвате и друг метален предмет!

Какъв цвят дрехи ви отиват най-много?

2. Предпазен щифт

Скриване на метална безопасна игла във вътрешния шев или джоба на вашата дреха. Металът предотвратява провеждането на статично електричество чрез докосването на дрехата, при това никой не вижда!

3. Сменете обувките си

Обичате ли да носите кожени обувки (за предпочитане с кожена подметка)? Подарете си нов чифт обувки! Носенето на обувки от кожа ще ви е от полза да останете заземени. 

4. Пране

Добавете по време на машинно пране малко оцет или малка топка от калаено фолио в пералната машина. Внимание: не добавяйте калаено фолио в сушилнята и не използвайте оцет с белина - може да се появи опасен газ.

5. Омекотител за тъкани

Използвайте по-мека тъкан за пране - тя придава фин аромат на дрехите и се чувства мека. Омекотителите съдържат химикали, предназначени да спрат натрупването на електричество.

6. Сушилня

При облеклото статичното залепване се получава от статично електричество, което обикновено се дължи на триене, следователно сложете дрехите си да изсъхнат. Сушенето на въздух е по-добре, за да запазите дрехите си и да предотвратите развитието на твърде много електрически заряд. Ако искате да използвате сушилнята, използвайте следните съвети, за да предотвратите статично залепване на дрехите си:

- Поставете една или две топки за сушилня в самата машина. Те помагат да предотвратят прекаленото втвърдяване на дрехите – без химикали – и намаляват контакта между дрехите и сушилнята, което води до по-малко статично електричество. Веднага след като сушилнята спре цикъла, извадете прането с топките.

- Поставете влажна кърпа в сушилнята за последните 10 минути. Това предпазва въздуха в сушилната машина да стане твърде сух. Този съвет също работи най-добре, ако издърпате дрехите веднага щом цикълът спре.

Най-стилните дрехи, които ще са хит през пролетта

7. Лак за коса

Лакът държи косата на място с часове, но също така е бързо и ефективно решение за освобождаване на статичното електричество от дрехите. Обърнете роклята си отвътре навън и задръжте спрея на 30 см или повече от дрехите си - за да избегнете петна. Напръскайте.

8. Лосион за тяло

Усеща се меко, овлажнява кожата и предотвратява залепването на копринени ризи по кожата. Избягвайте това много лесно - като натриете кожата с лосион.

9. Фризер

Статичен пуловер, риза или рокля? Поставете във фризера за половин час и дрехата изхвърля статичното електричество от материята си.

10. Естествени тъкани

Ако искате да предотвратите проблеми със статичното електричество в бъдеще, добре е да избирате дрехи, изработени от естествени влакна като памук и лен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com