Разберете коя е първата печатна книга в света

14198
Разберете коя е първата печатна книга в света
Снимка: NYC Wanderer (Kevin Eng) / CC BY-SA 2.0

Книгите са прозорец към света и това мнение се оказва все по-малко просто клише. В съвременния свят образованието увеличава значимостта си, а то е непостижимо или трудно за постигане без печатните издания – учебници, книги, списания.

Досегът с книгата, разгръщането на кориците, ароматът на страниците са вълнуващо изживяване, което не може да бъде заменено от интернет и дигиталните издания, безспорно имащи своето място, но не и заместващи печатната книга. Знаете ли коя е първата печатна книга в света, кой и кога я отпечатва?

"Идзин": тайният компютър на древните богове

От древни времена до наши дни „Идзин“ има огромно влияние върху целия живот на китайското общество. Влиянието на идеите на ...

Отговорът на този въпрос предполага пътуване далеч назад във времето – до 1452 година, когато излиза от печат първата книга в света. Тя представлява 42 страници от Библията и е отпечатана в Майнц от Йохан Гутенберг в тираж от 180 броя, част от които на хартия, а други на пергамент. В чест на издателя си книгата носи неговото име и отговорът на въпроса коя е първата печатна книга в света е Библията на Гутенберг.

Кой е Йохан Гутенберг?

Открили коя е първата печатна книга в света, вероятно сте нетърпеливи да научите повече за създателя ѝ. Гутенберг е бащата на съвременното книгопечатане. Освен с печат той се е занимавал и със златарство, но остава в историята именно като човекът създал първата печатна книга в света. Изобретението на Гутенберг – машинен печат с подвижен набор – играе значима роля за Ренесанса и е начало на нова епоха и революция в книгопечатането, зора на съвременното книгопечатане.

Приживе основополагащата роля и значимостта на Гутенберг и изобретението му остават недооценени и той получава заслужилата почит и благодарност едва след смъртта. През 1504 година Гутенберг за първи път е споменат от проф. Иво Витиг в книгата му като изобретател на типографията, а първият му портрет, увековечил го за поколенията, е едва от 1567 година, тоест почти век след смъртта му. И днес великото постижение на Гутенберг е неизвестно за много хора, които питат коя е първата печатна книга в света, незнаейки че това е именно Библията на Гутенберг, поставила ново начало в историята на книгите.

Коя е най-малката книга в света?

Коя е най-малката книга, която сте държали в ръцете?А коя е най-малката книга, която сте прочели? “Цветята на четирите сезона&rd...

Тяхното рождение далеч не започва с Гутенберг, хартията е изобретена около 2 век, а книги, написани на глинени плочки, откриваме хиляди години преди Христа. Началото на печатната книга обаче, което позволява отпечатването в тираж и бързото разпространяване, е поставено именно от Гутенберг. От този момент книгата се превръща в достъпна.

Как е изглеждала първата печатна книга в света?

Сигурни сме, че освен коя е първата печатна книга в света, ви вълнува и как е изглеждала тя. Библията на Гутенберг се съхранява и до днес в музея в Майнц, където може да бъде видяна. Печатът е основно върху хартия (135 копия върху хартия и 45 върху пергамент от телешка кожа), като буквите не са само черни.

Първите букви на новите абзаци са украсени и цветни, а червеното мастило намира място в книгата заедно с черното. Инициалите и рубриките са изписвани ръчно. Това е характерно за първопечатните книги, които се издавали до около 1500 г. Буквите изглеждат по-скоро ръкописни, а не печатни. Това е търсен ефект от Гутенберг, стремящ се да печатната книга да наподоби ръкописните от онова време.

7 неочаквани ползи от четенето на книга

Kнигите ни помагат не само да обогатим речниковия си запас, но и ни отвеждат в друг свят на мисли и чувства. Но освен всичко това четен...

Шрифтът в Библията на Гутенберг се нарича Текстура, а самата тя – „42-редова Библия“, като това име произхожда от броя редове на страница. Печатът ѝ е дълъг, скъп и трудоемък процес, който далеч не е бил гладък и безпроблемен и за който Гутенберг се е нуждаел от заем, довел до допълнителни проблеми, но все пак съумял да отпечата тази първа книга и да постави началото на печатната книга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com