Разрушават брака ви: 8 грешки, които водят до развод след 50 години

3010
Разрушават брака ви: 8 грешки, които водят до развод след 50 години
Снимка: iStock/Guliver

Ще ви кажем как да спасите дори най-безнадеждния брак - но първо нека поговорим за причините, които водят до развод (и защо на 50).

Нуждата е загубена. Много хора се женят, защото се е родило дете и живеят заедно, защото трябва да го отгледат. Друга причина за брак е финансовата зависимост от партньор. Когато и двамата плащате за разходите, те не изглеждат непосилни, но не можете да се справите с тях сами. След 50 години животът се променя драматично: мнозина достигат върха на кариерата си, така че доходите им позволяват да живеят без помощта на другите; и децата растат така, че вече няма нужда да се грижат за тях. Тук съпрузите имат въпрос - защо трябва да сме заедно, ако всичко, което ни е свързвало преди, е изчезнало?

Раздразнителността се увеличава. С възрастта един партньор може да стане по-малко активен и по-невнимателен към себе си. Другият партньор, който го помни като млад, започва да се дразни от това.

И така, нека да преминем към популярните грешки на дългия брак - и да се научим как да ги коригираме.

Тайните за щастлив брак са разкрити

Грешка №1 – Не общувате

Много двойки след 30 години брак разбират, че няма за какво да говорят помежду си. Преди това те обсъждаха успеха на детето в училище и разпределението на семейния бюджет - но сега тези проблеми ги няма (както и теми за разговор).

Какво да правя? Започнете с нещо тривиално – обсъдете как е минал денят на другия и какви нови неща сте научили днес. Дори и да сте прекарали деня заедно, попитайте какво харесва партньорът ви в него и как се чувства след този ден.

Грешка №2 - Не слушате

Има една популярна история - съпругът на британка в продължение на 62 години се преструвал на глух, само за да не слуша нейните истории. Смешно е, но всъщност дори тези, които са наред със сетивните си органи, не слушат партньорите си и не се задълбават в това, което говорят.

Какво да правя? Дори ако вашият партньор каже нещо напълно безинтересно, опитайте се да покажете съпричастност и да разберете защо той е толкова запален по тази тема. Друг вариант е, ако тази тема ви е омръзнала, искрено поканете партньора си да говорите по-рядко.

Грешка №3 – Трупате оплаквания

През годините на брака вероятно сте имали много причини да се обиждате от партньора си. Но тук алгоритъмът е жесток - ако вече сте казали „Прощавам“, тогава никога повече не трябва да мислите за случилото се.

Какво да правя? Ако можете да живеете с това и да помните оплакванията само за да убодете някой друг, научете се да ги пазите за себе си. Тук ще ви помогне дневник за анализиране на вашите чувства. Всеки път, когато възникне негодувание, запишете го и го предизвикайте в дневника си. Например:

“Мисля, че той отново ще ме критикува, както направи преди 2 години.”

„Той никога не направи това след нашия разговор и стана по-внимателен към чувствата ми. Той няма да каже това отново."

Грешка №4 – Изкарвате го на партньора си

Мнозина са имали ситуация, в която сме изключително учтиви с непознат, но изпускаме нервите си върху нашите близки. Това е ненормално и много обидно, но понякога подобна постъпка може да бъде разбрана. Но ако изхвърляте цялата негативност върху партньора си в продължение на 30 години подред, в един момент той определено ще се умори от това.

Какво да правя? Ние не контролираме емоциите си - но контролираме реакцията си към тях. Всеки път, когато имате желание да бъдете груби с партньора си, отдалечете се от него за 5 минути или го предупредете, че все още няма нужда да говори с вас.

Грешка №5 – Нямате хоби

Вече говорихме за това в началото - без общи интереси темите за разговор изчезват. Ето защо е важно да намерите нещо, което ще хареса и на двамата: тенис, игра на скуош, плуване, бродиране, рисуване, туризъм, пътуване, разходка в парка. Друг приятен бонус е, че с хоби животът ще стане по-активен и здравето ви ще бъде по-силно.

Грешка №6 – Не знаете за „езиците на любовта“

Теорията за "петте езика на любовта" е измислена от американския духовник Гари Чапман. Въпросът е, че всеки от нас проявява любов и се чувства обичан по различен начин. Ето петте езика:

Насърчителни думи – когато изслушвате внимателно партньора си и го насърчавате

Време заедно – когато се чувствате най-влюбени, докато прекарвате време заедно

Подаръци - когато показвате любовта си чрез големи покупки или малки изненади (и го усещате от партньора си, когато той прави същото)

Физическо докосване – когато вместо да кажете „Обичам те“ предпочитате разходки ръка за ръка, прегръдки и секс.

Навици, които могат да разрушат и най-здравия брак

Да помогнете на партньора си - когато разбирате, че сте обичани, ако партньорът ви се опитва да направи живота ви по-лесен.

Какво да правя? Говорете с партньора си за неговия любовен език – и разберете кой е вашият. Започнете да „говорите“ на „езика“, от който се нуждае вашият партньор – и го помолете да направи същото.

Грешка №7 – Не правите комплименти

С течение на времето започва да изглежда, че комплиментите вече не са необходими и звучат някак глупаво. Не, не и НЕ! Всеки човек иска да чуе, че е добър в нещо – поне да почувства, че не живее напразно.

Какво да правя? Опитайте се да подчертаете неустоимостта на партньора си дори в ежедневието: „Направи много вкусни бъркани яйца!“, „Много съм благодарен, че гладиш ризата ми всяка сутрин“, „Тази прическа много ти отива“.

Грешка No8 – Не ходите на психолог заедно

Консултацията с психолог при трудности в брака изобщо не е знак, че нещо не е наред с вас. Ако вашият партньор е категорично против терапевта, свържете се с него сами. Може да успеете сами да разрешите някои проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...