Руснаци продават хотела си в Девин, отказват се от минералната вода

14135
Руснаци продават хотела си в Девин, отказват се от минералната вода
Снимка: Хотел "Стиляна"

За 3,5 млн. евро е обявен за продажба хотел „Стиляна“ в Девин, собственост на фирма „Гостул“ ООД с капитал 2 855 000 лв. Съдружници в нея са двама руски граждани – Генадий Костюшин с 87,65% дял, и Олег Соколов (с 12,35%).

Паралелно с това дружеството е подало заявление до местната администрация в Девин да му се прекрати разрешителното за ползване на минерална вода от находище „Беденски бани“, което ще се разгледа на насроченото за 10-ти август общинско заседание.

Дружеството разполага с десетки имоти в Девин, ливади и бивши рибарници в селата Триград и Кестен.

Тяхна е била огромната площ на бившето военно поделение в центъра на Девин с площ 11,4 дка, която те продадоха на „Холдинг Юпитер“ за построяването на сегашния атракцион Аква парк. Тяхно е също огромното бивше стрелбище над Девин. Голяма площ имат и в местността Лисичево над града.

„Инвестициите им са предимно в недвижими имоти. Имат изграден хотел „Стиляна“ с ресторант, басейн, спа зона. Пандемията им повлия и го затвориха окончателно. Две години не работиха, миналата и тази година също не го отвориха, въпреки че от една година насам туризмът в региона се развива доста добре. Причината, поради която прекратяват водоползването, е най-вероятно заради това, че преустановяват туристическа дейност. Като имаш разрешително, независимо дали ползваш минералната вода или не, плащаш такса. А като не им функционира хотелът, искат най-вероятно да си спестят този разход. Ако в бъдеще пожелаят да възобновят дейността на хотела, ще кандидатстват наново за водоползване“, посочи кметът на Девин Здравко Иванов.

Справка в Имотния регистър сочи, че през май месец миналата година общината е наложила възбрана върху всички недвижими имоти на „Гостул“ на нейна територия. Три месеца по-късно обаче възбраната е била вдигната.

„Те наистина имат доста имоти. Бяха спрели да си плащат данъците и таксите. Имахме съдебни дела, които общината спечели. За много кратко време обаче всичко си издължиха. Предполагам, че ще продължат да си живеят в общината, децата им тази година завършиха местната гимназия“, поясни градоначалникът.

„Гостул“ има недвижими имоти и в Пловдив, които преди години са застроили с цел препродажба.  Тя и община Девин до 2010 година са били съдружници в „Девин-Москва“ ООД, когато общината продава 25-те си дяла на „Гостул“ срещу сумата от 575 000 лева. През 2015 г. фирмата „Девин-Москва“ бива заличена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com