С колко години ще се удължи животът ни, ако се откажем от месо?

3230
С колко години ще се удължи животът ни, ако се откажем от месо?
Снимка: Getty Images/Guliver

Хората, които редовно употребяват месо, особено обработено, живеят средно с три години и половина по-малко от вегетарианците, пише Science Daily.

Учени от клиниката Майо (щата Аризона, САЩ) са анализирали резултатите от изследвания, в които се оценявало влиянието на месото и вегетарианството върху продължителността на живота, за да изработят общи препоръки на тема отказ от месни продукти.

Дания обмисля такса върху червеното месо

Дания обмисля предложението за въвеждане на допълнителна такса върху червеното месо, заради влиянието му върху климатичните промени и...

Изследователите съпоставили резултатите на шест изследвания, в които участвали повече от 1,5 милиона души, и стигнали до извода, че употребата на червено месо води до увеличена смъртност.

Освен това получените данни малко се различават. Едни от изследванията показват, че негативно влияние оказва не само обработеното месо (бекон, наденички, колбаси, шунка), но и необработеното.

Според друго изследване, което изучавало причините за смъртност от сърдечносъдови заболявания и исхемична болест на сърцето, рискът от смърт се увеличава само при употреба на обработено месо.

Независимо от някои различия в данните, резултатите от изследването в голяма степен съвпадат и позволяват да се говори за еднозначната полза от отказа от месо.

Ужасяващи факти за обработеното месо

Месото присъства на трапезата ни непрекъснато и много от нас "не сядат" без него. Още от малки знаем колко полезно е пилешкото месо и в...

По-конкретно учените са единодушни в това, че вегетарианците, които се придържат към това хранене повече от 17 години, средно живеят по-дълго, заключават учените, цитирани от РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com