Консумацията на евтино месо съкращава живота

2854
Консумацията на евтино месо съкращава живота
Снимка: iStock/Guliver

Консумирането на евтино червено месо, обработено и наблъскано с различни хранителни добавки, има пряко влияние върху продължителността на живота. Това откриха учени от шотландския град Глазгоу, съобщава британският вестник The Independent.

Шотландските социолози отдавна забелязали, че в Глазгоу заможните граждани живеят средно до 80 години, а продължителността на живота на бедните не надвишава 54. Досега конкретната причина за това явление не беше известна, но скорошно изследване на учени от Института за ракови изследвания към Университета в Глазгоу вдигна завесата над тази тайна.

Дания обмисля такса върху червеното месо

Дания обмисля предложението за въвеждане на допълнителна такса върху червеното месо, заради влиянието му върху климатичните промени и...

Оказва се, че основната причина за това е, че бедните не могат да си позволят да купуват качествена храна. Евтиното, особено преработеното месо вреди на здравето на хората с по-малки материални възможности.

Изследването показва, че много хранителни добавки, използвани от производителите на евтини месни продукти, значително улесняват усвояемостта на фосфатите (вместо 60%, те биват усвоени на 100%), което прави продукта още по-вреден за здравето. Вредата от фосфатите се крие във факта, че те унищожават теломерите – крайните участъци на хромозомите, които осигуряват защита на организма от сърдечно-съдови заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.

Според учените, за да се намали разрушителното въздействие на евтиното преработено месо върху тялото, в диетата трябва да бъдат включени достатъчно количество плодове и зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com