Сезонът на кърлежите започва скоро, как да се предпазим

6536
Сезонът на кърлежите започва скоро, как да се предпазим
Снимка: https://pixabay.com

Зимата свършва и това е добра новина за много от нас. Не всичко, което носи идващата пролет обаче, е приятно. Щом температурата се задържи над нулата за няколко дни, кърлежите започват да атакуват ливадите и горите.

Гледката на това незабележимо паякообразно насекомо предизвиква страх от заразяване с лаймска болест или менингит у много хора. Обоснован страх, защото напоследък все повече се говори за тези заболявания.

Нов вирус предизвиква треска и се предава от кърлежи

В Япония е идентифициран неизвестен досега вирус, който, заразявайки хората, може да причини остра треска. Новият патоген, наречен Йезо...

Кърлежите, с размери само на няколко милиметра са преносители на много болести, които са опасни за хората и животните. Те са на второ място след комарите в предаването на болести върху хората. В Съединените щати броят на случаите на болести, пренасяни от кърлежи, се е удвоил от 2004 г. насам, като лаймската болест е най-голямото увеличение. Изследователи от цял свят се опитват да открият причината за толкова драматично увеличаване на инфекциите. Тъй като има много фактори, отговорни за това, има и много теории за това.

Каква точно е причината за голямото увеличение на лаймските инфекции

Една от теориите е, че разширяването на местообитанията на кърлежите се дължи на изменението на климата. Повишаващите се температури ускоряват жизнените цикли, потенциално съкращавайки тригодишния жизнен цикъл на паякообразните до две години. Освен това по-топлите зими дават на кърлежите шанс да оцелеят в местообитания, където никога не биха оцелели.

Друга теория подчертава намаляването на биоразнообразието. Не всяко животно, което се храни от кърлеж, е носител на болести. В североизточните райони на САЩ лаймските мишки и бурундуците са основният резервоар на лаймската болест – те са носители на бактерии и въпреки че сами не се разболяват, заразяват кърлежи, които ги хапят. Въпреки това, зайци или гущери не са потвърдени като вектор на лаймска болест. В среда, богата на разнообразие от гостоприемници, кърлежът е по-малко вероятно да намери животно носител. В деградирали, лоши екосистеми, където повечето гостоприемници на кърлежи са носители на болести, рискът от ухапване от заразен кърлеж е много по-голям.

С домашен репелент дръжте комарите и кърлежите надалеч

Домашни съставки против комари и кърлежи Соево масло Соевото масло, често използвано в производството за репеленти за насекоми, осигу...

Такъв е и случаят, когато горите са фрагментирани, има по-малко хищници и популацията на белоноги мишки се справя добре. Когато жилищни комплекси, увеселителни паркове и други съоръжения са изградени сред горист пейзаж, рискът както от кърлежи, така и от лаймска болест се увеличава.

Времето скоро ще се затопли и кърлежите ще бъдат навсякъде. Ако ви ухапе кърлеж, е препоръчително да не се опитвате да го вадите сами. Недейте да въртите или сучете кърлежа, това е погрешно. Самолечението не е препоръчително, затова най-добре потърсете лекарска намеса, за да се предпазите максимално от лаймска болест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com