Шамарите са безполезни във възпитанието на децата, твърдят учени

1559
Шамарите са безполезни във възпитанието на децата, твърдят учени
Снимка: Thinkstock

Колкото повече пошляпвате децата си, толкова по-голяма е вероятността те да се разбунтуват срещу вас, да извършват антиобществени постъпки, да проявяват агресия и да изпитват трудности в училище.

До този извод са стигнали американски учени, които обобщили данните от изследванията на физическите наказания, проведени за последните 50 години, става ясно от публикация в изданието Journal of Family Psychology.

Папата е напълно прав за шамарите

От известно време насам в медиите циркулира новината, че български организации са писали на папа Франциск заради изказване от началото ...

Учените са обработили данните само за шамарите. Общо те са събрали информация за 160 000 деца. Установено било, че родителите, които пляскат децата си, в бъдеще се сблъскват с 13 от 17 негативни последствия (проблеми с поведението, успеваемост, психическо здраве и така нататък).

"Открихме, че шамарите водят до редица проблеми, но не принуждават децата към покорност, към която се стремят родителите, прибягващи до това наказание", отбелязва съавторът на изследването Елизабет Герсхоф.

Освен това авторите на изследването са разгледали дългосрочните последствия от шамарите за възрастните, които са наказвани така, докато са били деца. При тях не само била открита склонност към антиобществено поведение, но и увереност, че децата им също се нуждаят от физическо наказание.

И накрая учените подчертават, че физическото наказание и насилието над детето, въпреки мнението на много родители, имат много общо. Последствията за развитието и психическото здраве на детето в тези форми на "въздействие" по същина са идентични.

Във Врачанско повече от половината ученици са участвали или са били подложени на насилие

Областна стратегия за превенция на агресията сред малолетните и непълнолетните ще бъде изготвена във Враца. За това се договориха предс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла
Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Раздялата никога не е лесна, но не е задължително да е краят на света. Независимо дали вие сте инициирали края на отношенията или сте от другата страна,...