Ще познаете ли какво име носи столицата на Никарагуа?

2587
Ще познаете ли какво име носи столицата на Никарагуа?

Манагуа е не само столицата и най-големият град на Никарагуа, но и вторият по население в цяла Централна Америка след Гватемала – обитават го над 1.040 млн. жители по данни от 2016 г. Намира се на брега на едноименното езеро (известно още като езерото Ксолотлан), чийто пейзаж се украсява от дремещия вулкан Момотомбо.

Негови големи вулканични изригвания през 1931-ва и 1972 г. са повлияли значително на градския пейзаж, оставяйки много малко стари сгради в Манагуа. Туристите тук обаче търсят не толкова и не само архитектурни и исторически забележителности: те посещават Манагуа не на последно място заради многобройните хазартни заведения. Четирите основни казина в града са Princess, Palms, Pharaons и Kingdom.

Какво интересно име носи столицата на Йордания?

Забележителности и развлечения в Манагуа

Централният площад на Манагуа е „Революция“ (бивш „Република“) в близост до самото езеро, което може да се нарече исторически център на града. Тук се намират катедралата „Сантяго“ (известна още като Старата катедрала), Националният театър и Националният дворец на културата. Има и Централен парк, където можете да видите множество паметници на различни национални герои. Отсреща е паркът „Рубен Дарио“ с паметник от карарски мрамор на този велик поет на Никарагуа - най-внушителният монумент в страната.

Езерото Манагуа е, уви, толкова замърсено от канализация и промишлени отпадъци, че е категорично нежелателно да се плува, още по-малко да се лови риба в него. Въпреки че бедните хора на Манагуа, живеещи по бреговете му, вършат и двете.

Катедралата „Сантяго“ е първата катедрала в Западното полукълбо, построена изцяло от бетон с метална арматура. Храмът устоява на земетресението от 1931 г., но е ужасно повреден през 1972 г., което налага необходимостта от изграждане на нов. Но през последните години катедралата „Сантяго“ е повече или по-малко възстановена.

Новата катедрала на Манагуа - „Консепсион“, се намира югоизточно от старата. Тя е проектирана от мексиканеца Рикардо Легорета в много необичаен дизайн за католическа църква и завършена през 1993 г. Катедралата може да се похвали с 63 купола, което, според някои, я прави по-скоро като скучна сива джамия.

Районите „Марта Кесада“ и „Хорхе Димитров“ („Георги Димитров“) близо до автогарата TicaBus са сравнително тихи, но се считат за най-опасните в Манагуа: не се препоръчва да се разхождате тук по тъмно или да носите впечатляващи бижута.

В четирите основни казина в града Princess, Palms, Pharaons и Kingdom може да участвате в класически игри с карти (традиционен покер в Palms и Pharaons, а карибски, тексаски покер или „блек джек“ - и в четирите). Но в града има много хазартни зали, където са инсталирани само игрални автомати.

Как се казва столицата на Бахрейн?

Казината в Манагуа се използват интензивно за трафик на наркотици и пране на пари, но това не засяга по никакъв начин обикновените посетители; тук е доста безопасно да се играе.

Кухнята на Манагуа

Благодарение на изобилието от вътрешни имигранти в Манагуа може да намерите деликатеси от цялата страна. А поради местната традиция за производство на сирене, не се смята за странно да бъде сервирано пържено сирене като гарнитура към повечето популярни ястия: например, пържени медальони от зеленчукови банани „плантани“, или „гало пинто“ - ястие от ориз и боб.

Най-популярните местни десерти са „кахета де лече“ - сладко кондензирано мляко, захаросани кокосови орехи и ядки. Мангото е популярно като лека закуска, яде се неузряло, подправено с оцет и сол.

Събития в Манагуа

Най-известният празник в Манагуа е фестивалът, посветен на покровителя на града, свети Доминго де Гусман. Той започва сутринта на 1 август с шествие, което носи старинна статуя на светеца от църквата „Лас Сиеритас“ в южната част на Манагуа през целия град. Фестивалът продължава 10 дни с храна, пиене, музика и танци, а на 10 август връщат статуята на мястото й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com