Какво интересно име носи столицата на Йордания?

14618
Какво интересно име носи столицата на Йордания?
Снимка: iStock/Guliver

Йорданската столица Аман е много различна от своите „столични“ близкоизточни съседи - Кайро или Дамаск. Това не е впечатляващ културен център, датиращ от хиляди години, където всеки камък излъчва история - а съвременен арабски град, който може да бъде „глътка” свеж въздух след внушителните древности на Сирия или Египет. Населението му е над 1.8 млн жители.

Невъзможно е да разберете душата на Аман, без да посетите двете му части. Първата е Източен Аман - консервативно мюсюлманско място, където из тесните улици скитат бедняци, а по краищата му са разположени палестински бежански лагери.

Западен Аман е негова пълна противоположност с удобни квартали, модерни заведения и впечатляващи художествени галерии, включително със съвременно изкуство.

Забележителности и атракции в Аман

От древния Аман е останало само цитаделата над града върху хълма Джебел ал-Калаа. Наблизо са руините на дворец на Омаядите. В близост се намират руините на малка византийска базилика, а на около 100 м на юг - останки от храм на Херкулес.

Само на час път с кола от Аман се намира „Помпей на Изтока“ - град Джераш. Тук са запазени 17 византийски църкви, два амфитеатъра и няколко антични улици, оградени с колони.

Долината Вади ас-Сир, разположена на 12 км западно от града, е едно от най-красивите места в Йордания.

Как се казва столицата на Камерун - почти никой не знае?

Музеите на Аман

Сред няколкото десетки музеи в столицата има някои, които определено си заслужава да бъдат посетени. На първо място, Йорданският музей на народните традиции – това е сравнително млада колекция, разположена в Римския амфитеатър. Предмети от бита, носии, бижута ви позволяват да научите по-добре културата и обичаите на местните етнически групи.

Любителите на изкуството ще харесат Националната галерия за изящни изкуства в Йордания, която съхранява повече от 2000 съвременни картини, скулптури и керамика, създадени от художници в целия Близък изток. Експозиционното пространство е добре организирано и редовно се провеждат временни изложби.

Централната банка на Йордания има свой собствен нумизматичен музей. Колекцията му е наистина впечатляваща: почти 2500 монети от древните времена на Римската и Византийската империя до днес.

Друго невероятно място е Royal Motor Museum. Великолепните ретро-автомобили не само се експонират пред посетителите, но и разкриват сложната история на страната.

Климат

Аман се намира на значителна надморска височина и климатът му притежава средиземноморски и континентални характеристики. През зимата често има валежи, понякога дори сняг, но без силни студове. През останалото време практически няма дъжд, сухото и горещо време, особено през лятото, прави престоя в този голям град не много удобен. Най-доброто време за пътуване е пролетта, когато все още не е горещо и всичко наоколо цъфти.

Малко хора знаят името на столицата на Гана

Кухня и ресторанти на Аман

Аман може да се похвали с голямо разнообразие от ресторанти, вариращи от национални кухни на Близкия изток до европейска кухня, бързо хранене и вериги кафенета. Месните ястия съдържат агнешко и пилешко, по-рядко телешко и никога свинско. Националното йорданско ястие е „мансаф“ - агнешко с ориз, което се яде с ръце.

Едно от най-известните места в Аман е ресторант Hashem в центъра на града. Можете да хапнете тук за 2,50 йордански динара - доста евтино. Заведението е едно от любимите места на кралското семейство.

Шопинг

Традиционни сувенири са ръчно бродирани интериорни тъкани. Дамите с удоволствие купуват оригинални бижута в арабски стил. Много популярна е козметиката със сол от Мъртво море, което се намира само на 35 км от града, както и масла: зехтин, кокосово и арганово. Метални вази и пясъчни картини са подходящи почти за всеки интериор.

Не се изненадвайте, ако собственик на магазин ви предложи чаша кафе: такъв приятелски жест е доста традиционен за йорданците.

Аман разполага и с няколко модерни търговски центъра: Abdun Mall, Amman Mall, Mecca Mall и Zara.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com