Skoda Rapid: Интелигентното решение (тест драйв)

151696
Skoda Rapid: Интелигентното решение (тест драйв)

С изцяло нов дизайн, много добро пътно поведение, супер просторен интериор и огромен багажник, Skoda Rapid изпъква пред конкурентите. Добавям калените във времето технологии от VW Group, много добрата цена и това, че вносителят ме убеждава, че за 5-годишния (или 100 000 км) гаранционен период поддръжката на автомобила ще излеза около 1100 лв., и вече съм сигурен: Rapid не само изпъква, а излиза с едни гърди пред конкурентите.

Започвам с това, което не е Skoda Rapid. Не е онзи спортен модел, чието има възражда. Не е и седан, макар формите му да са на класически триобемен такъв. Не е и хечбек. Междинното положение са нарича liftback и него вече познаваме от Superb. Говоря за конструктивното решение на капака на багажника. Той е ясно оформен като при класически седан, но вратата му се отваря високо нагоре за улеснение до огромното товарно пространство от 550 л (то достига до 1490 л при сгъване на задните облегалки). От купето също има достъп до багажника, който е покрит с подвижна кора, но реалните форми на Rapid са като на седан. Уточнение, което не е толкова важно, но все пак трябва да бъде направено.

В този ред на мисли продължавам с още едно такова: Rapid не ляга върху най-новата модулна платформа MQB на VW Group, която дебютира за пръв път в новото Audi A3 и след това в Golf VII. И не се налага, тъй като чешкият автомобил е едно бюджетно решение. За сметка на това той използва изпитани и доказали се във времето технологии от VW, което определено е в плюс за чешкия модел.

И може би най-важното уточнение, което трябва да направя, е свързано с опасенията, че Rapid може да „изяде“ част от продажбите на Fabia и Octavia. Да, възможно е това да се случи в близките месеци, но едва ли ще се запази като тенденция. Причината се крие в това, че Rapid се позиционира веднага над Fabia и точно под Octavia. Новият модел на Octavia обаче се задава и нищо чудно да го видим още на изложението в Женева в началото на следващата година. Вече излязоха два тийзъра, а уверенията са, че Octavia ще е с около 20 см по-дълга от настоящия модел (това ме кара да мисля, че следващият Superb ще е над 5 м, но това е друга тема). По този начин Rapid и Octavia ще се отдалечат значително един от друг, тъй като в момента най-новото попълнение в гамата на Skoda е с по-дълга колесна база от тази на Octavia. Тук ще си позволя леко отклонение и ще кажа, че през 2013 г. Skoda ще представи цели 7 новости на родния пазар – от обновени съществуващи модели до напълно нови такива. Целта, която Skoda следва, е достигане до 1,8 млн. произведени автомобила през 2018 г.

 

Екстериорът

Rapid е моделът, който представя новата дизайнерска линия, която ще следват другите членове в гамата. Превю на тази визия ни бе демонстрирано чрез концепцията Mission L. За щастия Rapid не се е отдалечил много от външния вид на L. Не съм бил особен фен на досегашната визия на Skoda и особено на Fabia, но с Rapid нещата се променят. Не мога да кажа, че Rapid е красавец, но определено е много добре дизайнерски премерен и най-вече – не е скучен, а по-скоро оригинален. Отпред се открояват фаровете, под които огледално са позиционирани фарове за мъгла. Двата светлинни елемента напомнят за четирилистна детелина. Радиаторната решетка е тясна и върху нея ярко се откроява логото на Skoda. Отзад стоповете са квадратни и тяхната форма ще се запази и в бъдещата Octavia. Rapid се предлага с 13 екстериорни цвята, 2 вида тасове и 4 вида джанти.

 

Интериорът

С дължина от 4,48 м, широчина 1,71 м и височина 1,46 м Rapid е компактен отвън и просторен отвътре. Последното не е само клише. Вече споменах, че колесната база е по-дълга от тази на Octavia. Това е помогнало и самото вътрешно пространство (и особено това на задния ред седалки) да е по-голямо от на Octavia. Огромният багажник от 550 л е запазена марка на Skoda.

Използвани са икономически целесъобразни материали, но в никой случай това не означава, че интериорът изглежда евтино. Централната конзола е скосена надолу, за да има повече място за краката на двамата отпред. Волан, с напълно нов дизайн и лого, се регилура в дълбочина и височина, седалките имат широк интервал за настройване, което позволява безпроблемно намиране на най-добрата позиция за седене. Уредите са ясни и изключително ергономично позиционирани. Боравенето с тях е интуитивно и не изисква време за привикване, какъвто не е случаят с някои други конкуренти. А те са Peugeot 301/Citroen C-Elysse, Renault Fluance, FIAT Linea, както и класическите хечбеци i30, cee,d, Focus...

Стандартно автомобилът е оборудван с ESP (наричано тук ESC), 6 въздушни възглавници, климатик, ел. стъкла отпред.

Трябва да изтъкна и някои дребни, но много функционални решения. Като това, че багажникът е покрит с двулицева постелка (гумирана от едната страна), а в капачето на резервоара има вградена стъргалка за лед, която може да се използва и като лупа. Под предната седалка пък е монтирано кошче.

 

Моторизация

Пет са двигателите, с които се предлага Rapid. Базовият е 3-цилиндров 1,2i с мощност 75 к.с. Над него са позиционирани два 1,2-литрови TSI агрегата с мощност 86 и 105 к.с. На върха стои 1,4 TSI с 122 к.с. мощност и 7-степенна автоматична трансмисия. Дизеловият агрегат е 1,4 TDI с 105 к.с.

Като опция (520 лв. с ДДС) може да се поръча Green Tec пакет, намаляващ разхода на гориво чрез старт/стоп система и гуми с намалено съпротивление. Освен това, също като опция, може да се избере повдигнато с още 7 мм окачване (плюс предпазни скари под пода на автомобила), което е добър вариант за разбитите пътища, но минусът е по-твърдата возия.

Споменах го вече, но сега ще наблегна на един много важен факт. От „Еуратек“ твърдят, че новият Rapid ще ви излезе около 1100 лв. за поддръжка по време на гаранционния период от 5 години или 100 000 км. Нещо, което няма да се хареса на сервизите, но ще ви касае изключително много. Нещо повече, от Skoda уверяват, че първият преглед на Rapid ще се извършва след около 30 000 км пробег (или 25 000, ако шофирате предимно в града), което означава – след около 2 години!

 

Пътно поведение

Започвам с уточнението, че Rapid не е предназначен за скоростни изпълнения и не може да очаквате от него да ви залепи за седалката. Но пък може да очаквате рафинирани и по-важното – изпитани двигатели, които изпъкват с тихата си работа и ниски разходи на гориво. Воланът е по-мек от моите предпочитания, което се отнася и за окачването, но пък това са неща, които улесняват ежедневната употреба в града. Седалките са удобни и с много прилични странични бордове.

На магистралата дизелът свали до 5,0 л/100 км и с уточнението, че това са първите му 240 км пробег. Ходът на скоростния лост е къс, скоростите влизат прецизно и много важно – самият лост е много удобно позициониран и безпроблемно боравя с него само с китката си, докато съм се облегнал на средния подлакътник. До около 1500 об/мин моторът е муден, но в диапазона 1500-2500 об/мин се представя отлично.

 

Дали да си го купя?

Изглежда като едно отлично решение и отговор на този въпрос. Със сигурност това е Skoda-та, която най-много ми е харесала до момента.

 

Технически характеристики: Skoda Rapid 1,6 TDI-CR

Размери

За 20 години „София Франс Ауто” е продала над 40 000 автомобила

Преди 20 години, на 4 декември 1992 г., в Държавен вестник излиза търговската регистрация на „София Франс Ауто”. За тези 2 ...

Дължина, мм: 4483

Широчина, мм: 1706

Височина, мм: 1461

Колесна база, мм: 2602

Клиренс, мм: 143

Маса, кг: 1265

„Литекс Моторс” e сред лидерите по продажби в три сегмента

„Литекс Моторс” записа отлични пазарни резултати на автомобилния пазар в България. Официалният представител на Great Wall з...

Двигател

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 105 при 4400

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 1500-2500

Макс. скорост, км/ч: 190

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,4

10 стъпки, за да сте по-подготвени през зимата

„Всички пътни служби в страната са готови за зимния сезон.” „Всички, които не се справят с поетите ангажименти, ще бъ...

Среден разход, л/100 км: 4,4

Вредни емисии СО2, г/км: 114

Базова цена (за 1,2i/75 к.с.), лв с ДДС: 21 860

Цена на тествания модел (ниво Elegance), лв. с ДДС: 33 440

 

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com