Скрийте една супена лъжица захар в двора и вижте какви чудеса ще се случат

44546
Скрийте една супена лъжица захар в двора и вижте какви чудеса ще се случат
Снимка: Pixabay.com

Ценителите на пчелите по целия свят изненадващо започнаха да споделят снимки на тези насекоми от целия свят, които пият захарна вода от лъжици. Това се случи след публикация на страница социалната мрежа на английския оператор Дейвид Атънбъроу, който отправи апел към феновете да се обединят, за да спасят пчелите по света с изключително елементарен жест: осигурете лъжица захар. 

По това време на годината пчелите често могат да изглеждат изтощени, да приличат дори на умиращи или мъртви, но в действителност не е така. Пчелите могат да се уморят, те просто нямат достатъчно енергия, за да се върнат в кошера, което често може да коства живота им. Ако попаднете на подобна уморена пчела край дома си, простото решение със захар и вода ще ви помогне да съживите изтощеното насекомо. Просто смесете две супени лъжици бяла, кристална захар с една супена лъжица вода и поставете върху лъжицата на място, достъпно за пчелата.

Ако ги нямаше пчелите: няколко удивителни факта

1. Ако ги нямаше пчелите, рафтовете в магазините щяха да останат полупразни: около 60% от продуктите, които хората купуват ежедневно, з...

Най-доброто нещо, което хората могат да направят, е да отглеждат цъфтящи растения в градините си и да избягват използването на пестициди. Ако изберете да помогнете на пчелите, трябва да сте  внимателни с вида на захарта, която използвате. По-конкретно, бялата захар трябва да се използва за допълване на недостига на мед в кошера и за предотвратяване на глад на колониите.

Медоносните пчели събират нектар или захароза от цъфтящи растения, преди да я съхранят под формата на мед за по-късна употреба през зимата и в други периоди, когато няма налични цъфтящи растения. В процеса на узряване на нектара, химичното превръщане от захароза (нектар) във фруктоза и глюкоза се осъществява от ензим, който се среща естествено в цветния нектар и се добавя от пчелите.

Храненето на пчелите се представя като начин да се предотврати гладуването при и без това крехките популации на медоносните пчели.

През последните пет години популацията на пчелите е намаляла с една трета. Ако пчелите изчезнат от лицето на земята, на хората ще им останат само четири години живот, твърдят учените. 

Без пчели няма живот

А знаеш ли, че те изчезват? Всяка година в България над 6 хиляди пчелни семейства загиват заради определени химикали, които се използва...

Предотвратяването на по-нататъшно намаляване на пчелните популации е от решаващо значение за защитата на глобалните източници на храна. Една на всеки три хапки храна по света зависи от пчелите, които опрашват около 80 процента от цъфтящите растения на Земята. Само в САЩ пчелите опрашват до 75% от плодовете, ядките и зеленчуците.

По целия свят пчелите изчезват от колапс на колониите, мистериозно масово изчезване, при което здравите пчели внезапно изоставят кошерите си, за да не се върнат никога. Други причини за упадъка на пчелите в световен мащаб включват глобалното затопляне, загубата на местообитания и нашествието на паразити.

И така, вземете лъжица захар, оставете я на достъпно място, за да помогнете на пчелите да оцелеят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com