След пет години ще разбираме какво говорят котките

5712
След пет години ще разбираме какво говорят котките

В университета на Лунд (Швеция) е стартирал петгодишен проект по разшифроване на езика на котките. Към 2021 година местните специалисти по фонетика обещават да изяснят какво именно означават мяукането и мъркането, съобщават Daily Mail и Lenta.ru.

Дивите котки престават да мяукат при достигане на "пълнолетие" – когато повече не им е необходимо да привличат вниманието на своите майки и да имат нужда от ласки и мляко. Но след опитомяването котките се научили да общуват с хората и до самата си смърт издават различни звуци.

Котки предупредиха стопанката си, че има рак

Британката Стефани Дуди твърди, че трите ѝ котки Рени, Динки и Джафи я предупредили, че има рак, и без тях тя нямаше да е между живите,...

За да установят точния смисъл на конкретни сигнали, шведските лингвисти ще запишат звуците, издавани от 50 котки, които живеят на различни места. Учените ще се опитат да разберат как настроението на животните влияе на мяукането – как дружелюбието, радостта, игривостта, гладът и раздразнението се проявяват в звуците.

"Очевидно котките могат осъзнато да променят интонацията и мелодията на своето мяукане – за да доведат до съзнанието на стопанина си някоя мисъл, да посочат спешността на своето съобщение, да заявят своето емоционално състояние", казва водещият изследовател Сузане Шьотц.

Учените от Лунд се надяват не само да превеждат от "котешки" на "човешки" език, но и да помогнат да собствениците да общуват по-добре със своите домашни любимци. Те също планират да изяснят какво харесват повече котките – да им се говори като на зрели хора или с гальовна интонация.

И накрая лингвистите искат да проверят дали котките от два шведски града се отличават по акцент и диалект.

Мъркането на котките е като лечение с ултразвук

На всеки човек, който е отглеждал котки в дома си или симпатизира на тези животни, му се е слувало те да лягат до вас, ако се чувствате...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...