Следродилна депресия - SOS за мама

2200
Следродилна депресия - SOS за мама
Снимка: iStock/Guliver

Ето че вашето дете е с вас. То е толкова малко, беззащитно, забавно и най-обичаният член на семейството. Това, което чакахте толкова дълго, вече се е случило. Всички страхове за предстоящото раждане са отминали и може да се насладите на бъдещия живот. Но защо усещате някаква тежест в душата си и настроението ви все е тъжно?

Вие отлично разбирате, каква е ролята на майката, след раждане. Очакват ви безсънни нощи, тревожни дни, първите притеснения за колики при бебето или първото зъбче. Всички трудности ще преминат, няма да имате време да погледнете назад. Бебето ще ви зарадва с първата усмивка, първия силен смях и дума. То ще прави забавни физиономии и ще има добър апетит.

И, все пак, вашето депресивно състояние не е свързано с това, тук има нещо друго. Какво е това? Просто му название е:

Следродилна депресия

Нека се опитаме да го разберем повече за нея:

Не мислете, че терминът "следродилна депресия" е просто измислен от някой, за да изрази състоянието на лошото настроение на жената. Съществува в медицинската терминология.

Депресията при младите майки се появява по всяко време на годината, но е още по-лоша, когато съвпада с есенната депресия. Жената изпитва умора след раждането, тя е физически и психически изтощена, страхува се за живота и здравето на малко дете, страхува се, че няма да може да се справи с него, няма да обърне достатъчно внимание или ще нарани малкото си. Това или онова присъства при всяка млада майка. Ако сега очаквате бебе, не се страхувайте, че депресията, след раждането определено ще ви завладее, но бъдете готови за нея. Трябва да сте разумни в разпознаването на такова състояние.

Много често в първите дни или часове, след раждането жената изпитва чести промени в настроението. Такива са от неописуемо чувство на радост, до внезапно и силно безпокойство. Онези майки, които не са чели или чували за такава смяна на настроението, си мислят, че губят ума си.

Ето, защо е добре да обърнете специално внимание на това, ако се случи с вас. Вие сте нормални и такова състояние на тялото, след раждането е съвсем естествено.

Всичко е до хормоните

По време на бременност и раждане голям брой от тях се произвеждат в тялото на жената и нивото им е рязко намалено, други започват да действат активно - насърчавайки лактацията и възстановяването, след раждането. Смисълът на живота на жената се променя и сега тя е изправена, пред други задачи. Тя изпълнява основната си мисия в живота, ражда и с грижи за своето бебе.

Работата, ученето и всякакви дреболии от живота отиват на заден план. Най-важното нещо в живота е семейството и за жената е трудно да свикне веднага. Има нужда от време, за да обработи случващото се. Както показва практиката, тези майки, които водят активен начин на живот, през цялата си бременност, са по-малко склонни да страдат от следродилна депресия. Те активно се подготвят за среща с бебето: работят, учат, плуват в басейна и посещават курсове за бъдещи родители.

Друг проблем е сезонната депресия

Най-често се появява, през есента, зимата или ранната пролет. Душата иска топлина и светлина, но времето е облачно и дъждовно.

Слънцето грее, но не топло

Следродилната депресия - какво представлява и как да се справим с нея

Раждането може да предизвика у майката вълна от всевъзможни емоции – от щастие и вълнение до безпокойство, раздразнителност и стр...

Такова време на хибернация. Не може да спите, когато искате, защото бебето изисква постоянно внимание. Трябва да водите нормален активен начин на живот. Ако учите и имате сесия или защита на диплома, то като цяло настроението е безполезно. Същото важи и за работещите майки, които имат финансови отчети в края на годината, скучни срещи по време на работа или нещо подобно.

През зимата тялото се нуждае от много енергия. Това води до физическото му изтощение и липса на естествени витамини. Най-приятното нещо по това време на годината е да лежите на дивана, да пиете горещо кафе или чай и да мислите за злощастната си тежка съдба. Какво да направите в този случай? Нищо сложно:

Насладете се, на депресията си

Имате малко дете и вашият съпруг и семейството ви ще разберат сега. Съвет! Не забравяйте да ги уведомите за състоянието си. Те може да не знаят, какво се случва с вас (особено съпрузите). Не всеки знае, че това се случва с младите майки. Обяснете, че с времето ще премине, просто трябва да сте търпеливи. Ако ви обичат и ценят, определено ще ви разберат.

Трябва да знаете, че понякога има прояви на по-тежка форма на следродилна депресия. Чувството на умора и апатия на майката, които се проточват няколко седмици, освен това младата майка не иска да се грижи за детето си. Тя не иска да прави нищо, няма отговорност към бебето и нежност към детето не се проявява. Това е опасна форма на депресия. В този случай помощта на психолог или психотерапевт е много необходима.

Следродилната депресия може да се прояви години след раждането

Прието е да се счита, че следродилната депресия се развива веднага след раждането на детето. Ново проучване, направено сред 1507 жени, ...

Ако имате признаци на следродилна депресия, но сте забелязали известна възбудимост и агресивност в себе си, тогава на лице е и постепенно възстановяване. Психолозите обясняват това състояние като първия знак за изход от следродилната депресия.

Как да се отървете от депресията?

Не си мислете, че за това трябва да правите много необичайни неща. Препоръчваме доказани методи. Разхождайте се, повече на чист въздух с бебето. Това е много полезно и за двама ви. Специалистите казват, че млякото става по-вкусно, след дълги разходки. Ако искате да говорите с някого, направете го. Обадете се на майка си, приятели, само да ви слушат. Разкажете им за вашите преживявания и ще се почувствате по-добре. Правете неща, които обичате: пазарувайте, четете, гледайте телевизия, срещайте се с приятели, пренареждайте мебелите, правете нещо, може дори ръкоделие. Правете, каквото искате, стига да ви е от полза.

В много отношения нашето настроение зависи от часа на сутрешното събуждане. Разбира се, вие сте уморени бебето ви буди сутрин, но това е само за вас. Именно това ранно събуждане дава енергия за целия ден. Събудете се бавно и не повдигайте главата си рязко от възглавницата. Експертите казват, че ако масажирате ушните си миди, няколко пъти на ден, такива прости упражнения предизвикват положителни емоции и добавят енергия.

Скъпи майки, позволете си комфорта, сами да контролирате емоциите си, а не емоциите ви да контролират вас. Захвърлете всички лоши неща настрана и живейте пълноценно. Искрено ви пожелаваме никаква депресия да не ви достига!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com