Сменете самобръсначката си! Старото ножче може да ви навреди.

1928
Сменете самобръсначката си! Старото ножче може да ви навреди.
Снимка: iStock

Рядко се замисляме, че е време да сменим самобръсначката си. Бръсненето със стара, затъпена или ръждясала самобръсначка може да бъде истински проблем за кожата ви. Но колко често трябва да сменяте изтърканите ножчета с нови, за да избегнете всякакви проблеми.

4 ефекта от бръсненето със стара самобръсначка

1. Може да доведе до изгаряне от бръснача

Винаги получавате сърбящ, червен обрив след бръснене? Може би трябва да се замислите кога за последен път сте сменили самобръсначката си. Известно още като изгаряне от бръснач, това кожно раздразнение често се причинява от бръснене със затъпено ножче. Когато острието се изтъпи, то не реже равномерно по дължината на острието. Това води до неравномерно бръснене, което може да доведе до така нареченото изгаряне.

5 трика за по-гладка кожа

2. Може да доведе до обърнати косъмчета

Подобно на изгарянето от бръснене, обърнатите косми често са резултат от бръснене със старо ножче. Отново, незаточената самобръсначка не отстранява космите равномерно и може да раздразни кожата, увеличавайки шансовете за поява на тези досадни малки подутинки от бръсненето. Освен това хората са склонни да правят повече движения със затъпена самобръсначка, отколкото с остра, което влошава това състояние.

3. По-голяма вероятност да се порежете

По ирония на съдбата, рискът да се порежете с тъпо острие е по-голям, отколкото с някое остро.Това се случва, защото самобръсначката дърпа кожата ви вместо да се плъзга плавно по нея, за да се отърве от космите.

Това са идеалните храни за вас, ако имате суха кожа

4. Може да причини бактериална или гъбична инфекция

Тъй като самобръсначките са в топла и влажна среда като баните, те са идеалните домакини за гъбички и бактерии. И колкото по-дълго ги държите, толкова по-голям е броят на пълзящите гъбички, които се натрупват по острието. Това, смесено с повишения риск да се порежете от тъпо, неравно острие, увеличава риска от инфекции. Да не говорим, ако споделяте самобръсначката с някой друг. За да сведете до минимум развитието на микроорганизми и шансовете за инфекция, не споделяйте самобръсначката си с други хора и я съхранявайте на хладно и сухо място.

Как да предотвратите проблемите с кожата след бръснене?

Колко често да сменяте самобръсначката си?

Това зависи от това колко често се бръснем и от размера на повърхността, която бръснем. Препоръчително е да сменяте бръснарските ножчета след пет до десет бръснения. С други думи, ако покривате големи участъци от кожата, като краката, при всяко ежедневно бръснене, острието ще се изтъпи по-бързо и ще трябва да се сменя по-редовно.

5 начина за бръснене на краката за идеално гладка кожа

Как да почиствате самобръсначката си?

Чистата самобръсначка може да ви помогне да намалите риска от инфекции. А за да поддържате хигиената, е необходимо само малко вода. Напълно достатъчно е изплакването на остриетата след всеки "замах" по време на бръснене и след това да изплаквате много добре след всяка употреба. И не се опитвайте да почистите острието с гъба или кърпа, защото може да се изтъпи по-бързо. Вместо това леко потупвайте дръжката, за да отмиете излишната вода и оставяйте самобръсначката да изсъхне на въздух след всяка употреба. Дезинфектантът също е чудесна идея. Алкохолът, както сигурно сами се сещате, може да помогне за дезинфекция на острието.

Най-често допусканите грешки при бръснене, с които увреждаме кожата

Като заключение можем да кажем, че бръсненето със стар, ръждясал бръснач не води до нищо добро. В най-лошия случай може да раздразни кожата ви и да предизвика инфекция. В най-добрия случай няма да получите гладкото бръснене, което желаете. Затова направете си услуга и сменете затъпената ви самобръсначка и започнете наново с остро ножче. Кожата ви ще ви благодари за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com