Смяна на времето: Въпросите, които си задаваме всички

6104
Смяна на времето: Въпросите, които си задаваме всички
Снимка: iStock

Смяната на часовото време е дългогодишна практика, която подлежи на все по-интензивни разисквания и анализи. През пролетта на 2024 година тази смяна ще направим на 31 март (неделя), в 3:00 часа след полунощ, когато стрелките се превъртат с един час напред, тоест от 3:00 часа става 4:00 часа.

Още: Смяна на зимното с лятно часово време: Ето как ни се отразява това

Въпросът за енергийната ефективност на зимното часово време е предмет на разгорещени дебати, особено във време на нарастващи цени на енергията. Твърдението, че завъртането на стрелките на часовниците има потенциал да спести енергия съществуват, но пораждат и съмнения за реалните ползи. Тези въпроси ще са обект на задълбочена дискусия, докато обществото се занимава с въпроса: кога и дали някога ще бъде премахната смяната на времето?

Смяната на зимното часово време пести ли енергия?

Спестяването на енергия е ежедневие, особено поради експлозията на цените на енергийния пазар. Използваме повече енергия през зимата. Стаите се нуждаят от затопляне и се използва повече електричество за осветяване на по-дългите и тъмни часове на деня. Твърди се, че преминаването от лятно към зимно часово време пести енергия. През лятото вечерите са по-светли за по-дълго и затова спестяваме един час електроенергия, като сменяме часа.

Но тъй като лятното часово време започва през пролетта, ние се нуждаем от отопление с един час по-рано през преходния период, особено през март, април и октомври. Изследванията показват, че енергоспестяващият ефект е минимален, ако изобщо има такъв.

Ще бъде ли премахната някога смяната на времето?

С наближаването на датата за смяна на часовото времето, ние обсъждаме всяка година наново: „Кога ще бъде премахната смяната на времето?“ Тази година ще бъде ли последната смяна на времето от зимно към лятно и обратното?

През август 2018 г. всички граждани на ЕС участваха в онлайн анкета, за да гласуват дали са „за“ или „против“ премахването на смяната на часовото време. Резултатът от проучването показа, че мнозинството от европейските граждани са за постоянно лятно часово време.

Резултатите от проучването ясно показаха желание за премахване на смяната на времето. На този етап обаче все още не е ясно кога ще спрем да превъртаме стрелките на часовниците.

Какво се случва, ако има постоянна промяна към лятно часово време?

Постоянното въвеждане на лятно часово време, както се изисква от проучването на ЕС, би имало дълбоки последици. Учените предупреждават, че "Cloxit" ще доведе до хронично уморено и сънливо общество. Поради по продължителният ден, вечер не се уморявате навреме, но все пак трябва да ставате от леглото рано сутрин.

В случай на постоянно лятно часово време, изгревът ще бъде с един час по-късно. В зависимост от това къде живеят, децата ще трябва да ходят на училище по тъмно до шест седмици и ще бъдат много по-застрашени като пешеходци или велосипедисти в трафика.

Кога ще отпадне смяната на времето?

Консултацията с гражданите на ЕС беше последвана от решение на Европейския парламент за премахване на сверяването на часовниците от 2021 г. Само това обаче не е достатъчно за изпълнение на тази идея.

Още: Наближава преминаването към лятно часово време

Много държави от ЕС все още не са изразили мнението си относно планираната отмяна на смяната на часовото време. До преобразуване може да се стигне само с мажоритарно съгласие. В крайна сметка въпросът все още стои в дневния ред на Европейската комисия. Остава да видим как ще се развият нещата.

Със сигурност ще си зададем два въпроса следващия октомври, когато часовниците отново бъдат настроени на зимно часово време: „Ще преместим часовника напред или назад?“ И: "Кога ще отпадне смяната на часа?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com