"Смъртоносен камък" се разцепи на две и отприщи суеверия в Япония

9067
"Смъртоносен камък" се разцепи на две и отприщи суеверия в Япония
Снимка: Public Domain

Предсказания за тъмни сили, освободени от зла лисица, обиколили социалните мрежи в Япония в понеделник (7 март), след като известна вулканична скала била открита разцепена на две. За този камък се смята, че убива всеки, който влезе в контакт с него, пише The Guardian.

Според легендата Sessho-seki, или смъртоносният камък, съдържал трансформираното тяло на Тамамо-но-Мае – красива жена, която е била част от таен заговор, замислен от феодален военачалник с цел да бъде убит императорът Тоба, управлявал Япония от 1107 по 1123 г.

Легендата разказва, че истинската самоличност на тази красавица била зла деветопашата лисица, чийто дух бил затворен в парчето лава, разположена в район на префектура Точиги, близо до Токио, известен със своите серни горещи извори.

Разцепването на този камък на две приблизително равни части уплашило онлайн потребителите, които отбелязали, че според фолклора Sessho-seki непрекъснато изхвърля отровен газ, откъдето идва и името му.

Въпреки че някои твърдят, че камъкът е бил унищожен, а злият дух е бил прогонен от будистки монах, който разпръснал фрагментите му из цяла Япония, много японци продължават да вярват, че легендарният „смъртоносен камък“ се намира на склоновете на планината Насу.

Посетителите на района, популярно място заради своите забележителности, се отдръпнали в ужас през уикенда, след като видели разцепения камък и публикували негова снимка.

„Имам чувството, че съм видял нещо, което не трябва“, казва потребител на Twitter в публикация, която има вече повече от 180 000 харесвания.

 

Докато едни смятат, че демонът на Тамамо-но-Мае е възкръснал след почти 1000 години, местните медии съобщили, че преди няколко години в камъка са се появили пукнатини, което вероятно е позволило на дъждовната вода да се просмуче в него и да отслаби структурата му.

"Смъртоносният камък", който е регистриран като местен исторически обект през 1957 г., се споменава в произведението на Мацуо Башо „Тесният път към дълбокия север“ и е вдъхновил пиеса на Но, роман и аниме филм.

Масахару Сугавара, ръководител на местна група доброволци водачи, казва на Yomiuri Shimbun, че е жалко, че камъкът се е разцепил, защото е символ на района, но също е на мнение, че природата просто следва пътя си.

Местните и националните органи ще се срещнат, за да обсъдят съдбата на камъка, отбелязва Shimotsuke Shimbun. Вестникът цитира представител на туризма в Насу, който искал да види Sessho-seki възстановен в оригиналната му форма – вероятно с демоничния му обитател, запечатан вътре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com