SRF: Швейцарците вече няма да ядат "глави на маври"

10804
SRF: Швейцарците вече няма да ядат "глави на маври"
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-голямата мрежа от супермаркети в Швейцария Migros реши да се откаже от продажба на шоколадов сладкиш под името "главата на мавъра" пред перспективата да предизвика вълна от осъждане, съобщи на сайта си телевизия SRF под заглавие "Was hinter dem "Mohrenkopf" steckt".

Телевизията поясни, че "мавър" е остаряло наименование на човек с тъмен цвят на кожата, най-често арабин или африканец. Има и друга версия за произхода на думата: сходна е по звучене с древногръцката "глиган".

Великобритания премахва исторически паметници "обиждащи" протестиращи срещу расизма

Кметът на Лондон Садик Хан обяви, че статуи на "империалистически фигури" може да бъдат премахнати от улиците на Великобритания. Причи...

Впрочем названието "глава на мавър" се използва за различни видове сладкарски продукти, се отбелязва в материала. Най-разпространено е названието за сладкиш, състоящ се от две части разбит яйчен белтък, които се слепват със сладко, а отгоре всичко това се залива с тъмен шоколад. Според швейцарската телевизия, "главата на мавъра" включително трябва да изобразява и пищна африканска прическа.

Първото упоменаване на "главата на мавъра" в контекста на сладкиш в немскоезичното пространство се отнася към XIX-и век. Счита се, че е изобретено от сладкари от Лайпциг, макар по това време сладкишът бил известен като "индийска поничка".

Следва ли "главата на мавъра" да се счита за расистко? Дискусия провокира швейцарската компания Migros, която реши повече да не купува такива сладкиши от фирмата Dubler и да не ги продава в своите супермаркети. Мнозина споделят позицията на компанията и считат понятието наистина за расистко.

Компанията Migros решила да изтегли асортимента "глава на мавър" след критики в Twitter. Сега примерът ѝ възнамеряват да последват и други търговски фирми. Компаниите Volg и Spar също възнамеряват да разгледат въпроса.

Оксфордският речник се зае да обяснява още повече що е то расизъм

Издателите на Oxford English Dictionary (OED) работят за по-доброто отразяване на концепцията за расизма в своите определения, заяви Ел...

Що се отнася до произвеждащите сладкиши от фирмата Dubler, тя не възнамерява да променя наименованието. Нейният шеф Роберт Дублер заявил пред журналисти, че промяната на името няма да реши основополагащия проблем на расизма. Той твърди, че не иска никого да обиди с това наименование.

Телевизия SRF напомня, че още през 2014 г. координаторът на съвета на африканската диаспора в Швейцария Селесте Угочукву отбелязал в интервю за SRF: "Считам, че е знак на чувство за непълноценност, ако африканецът мисли, че всички африкански символи в Европа имат негативна подложка и че те трябва да бъдат просто отстранени".

Сега се появиха различни имена за "главата на мавъра". В някои немскоезични региони те са наречени "шоколадови целувки" или просто "шоколадови глави", а в английския език са известни като "глава на ангел", обобщава швейцарската телевизия SRF.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com