Страхотно лятно мезе за всеки вкус - мариновани тиквички

21872
Страхотно лятно мезе за всеки вкус - мариновани тиквички
Снимка: iStock/Guliver

Посещавайки местния пазар, един от най-купуваните зеленчуци през лятото са тиквичките. Те са подходяща храна за топлите дни и можем да си ги приготвим по най-различни начини. Такъв вкусен начин за приготвянето им, който също може да се поднесе като страхотно лятно мезе, е рецептата за мариновани тиквички.

За да я приготвите, ще са ви необходими: тиквички – 500 г (или повече), сол – ½ ч.л., зехтин – 100 мл, чесън – 2-3 скилидки, оцет – 3 с.л., мед – 2 ч.л., черен пипер – млян,  зелени подправки по избор, сушени или пресни. Ако не разполагате със зехтин, може да използвате и друга мазнина, но той е най-полезен.

Обелете и измийте добре тиквичките. Махнете дръжките и краищата. Нарежете на ленти или филийки както предпочитате. Сложете ги в голяма купа, посолете и оставете за час да си пуснат водата. Заемете се с приготвянето на маринатата за тиквичките.

Пресовайте чесън с помощта на преса за чесън. Затоплете на водна баня зехтин, черен пипер, мед и зелени подправи. Добавете чесъна. Ако се чудите какви подправки да ползвате, най-съвместими и подходящи са естрагон, копър, магданоз и босилек. Ако имате всички под ръка, може да сложите. Тиквичките ще станат още по-вкусни. Може да добавите и самардала, ако имате сушена.

Ако ви се експериментира, може да добавите лъжица доматено пюре или паста към маринатата. Разбъркайте получената смес много добре да се смесят всички съставки. Отцедете тиквичките от излишната вода. Прехвърлете ги в подходящ съд и ги полейте с маринатата. Приберете маринованите тиквички в хладилника за вечерта. Хубаво е да престоят поне 18 часа, по време на които да ги разбъркате няколко пъти.

На следващия ден или когато това време изтече, може да сервирате вашата порция мариновани тиквички като перфектното лятно мезе. Поднесете с ракия, бира, вино или който каквото питие обича. Това хапване събира всички вкъщи около трапезата, сигурни сме, че ще го приготвяте по-често.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com