Странната история на женското обезкосмяване

8915
Странната история на женското обезкосмяване
Снимка: iStock/Guliver

Някои източници казват, че концепцията за кола-маска като синоним на спретнатост и красота се появява в древни времена, с египетските традиции, които свързват тази практика с политически и религиозни въпроси.

Според папируса на Еберс, датиращ от около 1500 г. пр. н. е., тогава мъжете се бръснели с бръсначи от различни метали, а жените използвали захарен восък или различни горещи смеси, произведени от животински вещества. Известно е също, че са използвали пемза и черупки от костенурки, за да получат същия ефект.

5 начина за епилация, за да имаме най-гладката кожа

Винаги ли сте мечтали за копринено гладки, целунати от слънцето крака? Благодарение на нашето ръководство определено ще получите такъв ...

Идеалът за женска красота, който трябва да бъде постигнат, е вдъхновен от съпругата на фараона, която е смятана за пример за чистота, защото няма косми по тялото. По същия начин свещениците се обезкосмявали напълно, преди да влязат в храмовете, като синоним на уважение към свещеното място.

От друга страна, известно е също, че гръко-римската култура е разбирала липсата на косми като пример за младост, красота и невинност. Това е изразено и в неговите скулптури: жените са изобразени напълно депилирани, докато мъжете са изобразявали с видими срамни косми.

Значението в Рим беше такова, че е имало роби, специализирани в епилацията, които използвали мехлеми, подобни на това, което сега разбираме като кремове за депилация. Те също така въвели един вид восък на основата на смола и volsella  (пинсети). Младите момичета премахвали срамните си косми веднага щом се появи първото окосмяване.

През Средновековието премахването на космите става важен за лицето, но социалният навик за бръснене в интимните зони е загубен.

Епилацията - какъв порив крием чрез нея

Всички следваме определени правила, за да бъдем част от обществото. Това напасване е свързано с много неща, но първото, за което полага...

В началото на ХХ век окосмяването по подмишниците и краката е напълно обичайно. Трансформациите в света на медиите и модата обаче предполагат и нови начини за възприемане на телата.

Около 1915 г., в парижките и американските тенденции, ръкавите изчезват, а полите се съкращават, давайки началото на рокли, вдъхновени от древните гръко-римски традиции. Тези нови дрехи започнаха да разкриват ръцете, подмишниците и малко от краката.

Приблизително по това време американското списание Harper's Bazaar започва да „натрапва“ загрижеността за космите в подмишниците. Но бумът на кола маска  наистина идва през 20-те години на миналия век, когато поли, които разкриват краката, стават тенденция. Въпреки че се носят с чорапи с шев отзад или с фигури, тази дреха отбелязва повратна точка.

Тази революция е подкрепена основно от популярни фигури. Повечето жени от онова време изглежда не са чувствали длъжни да се бръснат, докато в края на въпросното десетилетие не започват да се появяват реклами, които поставят епилацията като необходимост при жените.

Няколко съвета как да успокоим кожата след епилация

Гладката кожа е цел номер едно, с настъпването на по-топлите сезони от годината. Прекарваме дълго време в обмислянето на кой точно мето...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com