Странни коледни обичаи по света

3331
Странни коледни обичаи по света
Снимка: Artcats / Pixabay

Християните в цял свят отбелязват Коледа на 25 декември. Във всяка страна се спазват различни, често странни обичаи, за които се вярва, че ще донесат щастие и благоденствие през идващата година. Ето някои от тях:

Чехия

Неомъжените жени в Чехия трябва да застанат с гръб към входната порта и да хвърлят своя обувка през рамо. Когато обувката падне, ако пръстите са към вратата, дамата ще има късмет в брака през идната година. Ако обувката е с токчето към вратата, през новата година няма да срещне любовта.

Норвегия

Вярва се, че на Коледа всички зли духове и вещици идват в дома. Затова семействата скриват всички метли преди да си легнат.

Украйна

Елхата на Коледа се украсява с играчка във форма на паяк. Вярва се, че паякът носи късмет. Според стара украинска легенда една жена била толкова бедна, че нямало с какво да си украси елхата. На сутринта на Коледа открила, че един паяк е украсил елхата с блестяща паяжина.

Финландия

На Бъдни вечер във Финландия семействата палят фенери и свещи, защото вярват, че така мъртвите им близки са с тях. Ходят на гробищата. Дори близките им да са погребани на друго, далечно място, всички посещават най-близкото гробище и отдават почит на близките си.

Португалия

На трапезата се слагат допълнителни места за мъртвите роднини. Тази традиция се нарича “кондоса” и според вярванията носи късмет на семейството.

Венецуела

В седмицата преди Коледа  в столицата на Венецуела Каракас се организира сутрешна литургия, на която посетителите стигат до църквата с ролкови кънки. Тъй като тази традиция е толкова популярна, повечето големи улици са затворени за коли до сутринта, за да се гарантира безопасно движение на богомолците. 

Австрия

Дядо Коледа има свой двойник - Крампус. За разлика от добрия старец, Крампус обикаля като демон по улиците и търси непослушни деца. Крампус има езически произход и символизира злото. По австрийските улици по Коледа ще видите мъже, облечени в страховити костюми, които са истинска атракция. Децата се крият по домовете и не излизат по улиците.

Исландия

Според стара легенда огромната котка Юле обикаля страната по Коледа и носи нови дрехи на хората, които са били упорити в работата през годината. Днес исландците си купуват сами нови дрехи за Коледа, за да избегнат срещата със страшния звяр.

Каталуния

Странна и екзотична е традицията на “акащото дървено трупче”. Още в 18-ти век в селските райони се е вярвало, че това трупче символизира природата, заспала през зимата. Затова няколко дни преди Коледа, хората хранят дървеното трупче с ядки и сладки, за да бъде идната година богата и щедра. Според традицията трупчето трябва да се удря, за да се събуди природата. На Коледа много деца получават подаръци от дървен труп, който те трябва да бият. Традицията се нарича “да изакаш коледното трупче”. Подобна традиция се спазва и в някои райони на Франция и Арагон.

Бразилия

Бразилците са страстни и огнени, така посрещат и Коледа - с гръм и трясък. Семействата сядат на трапезата на Бъдни вечер и постепенно вечерята се превръща в шумно веселие с фойерверки. Веселбата продължава до сутринта на 25 декември, когато бразилският Дядо Коледа носи подаръците.

Още: ЕС иска да отмени Коледа - истина или лъжа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com