Суеверията – истина или измислица

6036
Суеверията – истина или измислица
Снимка: iStock/Guliver

Счупено огледало, черна котка, петък 13-и... и още много други. Все различни суеверия по вид, които не ни позволяват спокойно да живеем и ни изпълват със страх.

"Суеверие" е дума, която може да се срещне в много езици по света. На гръцки например тя означава глупост, фантом, празнота. На иврит съществува дума с подобно значение: пара или дим, който лесно се разсейва; няма същност или не означава нищо, както и измама. По своето естество суеверията противоречат на вярванията на повечето хора, но въпреки това във всяка общност има и такива, които вярват в тях.

Сред основните причини за съществуването им са:

- забавен елемент, спомагащ за запазване на хороскопите и гаданията например

Какво да НЕ подаряваме според суеверията

Независимо дали сме суеверни или не, добре е да познаваме най-популярните суеверия относно подаръците. Така няма да изпаднем в неудобно...

- естетически традиции

КАКВО ЗНАЧИ ДА НАМЕРИТЕ КОПЧЕ НА УЛИЦАТА

Суеверията до голяма степен са една субективна концепция и пряко зависи от мирогледа на човека и неговото ниво на образование. Етнокултурната среда, в която живее, също е от значение. Суеверията по правило включват представления, които свързват взаимно явления и обекти, между които е невъзможно да бъде установена обективна връзка. Как би се установила една връзка между числото 13 и късмета, като се вземе под внимание условното естество на всяка порядъчна сметка?! Суеверията се използват предимно, за да утешим човек, да избегнем неприятна ситуация или за да погледнем към близкото бъдеще. Те са част от комуникационната култура и фолклора.

Какво ни привлича и отблъсква в тях?

Безспорно те са навсякъде. Могат да ни послужат за късмет, но могат да ни донесат и куп беди. Напрактика те са напълно безвредни за живота ни, но... Тук има едно голямо "НО"! Суеверията могат да ни доведат до самовнушения, така че да объркат лошо живота ни. Например, знаете ли за суеверието, когато носът ви сърби? Със сигурност ще имате голяма караница с някого... А дали е измислица? А вие твърдо си го внушавате и хоп - скандалът е в кърпа вързан.

10 бабини поверия, с които да привлечете повече пари в живота си

Да си го кажем честно, колкото и пари да имаме те никога не са достатъчни. Сигурно сте забелязали обаче, че някои хора печелят от всичк...

Чували сте за много суеверия и някак си е смешно, с каква бързина се разпространяват подобни неща. Самите ние ставаме жертва на собствените си предразсъдъци. 

Като цяло жените са доста по-податливи на суеверия. Много често, докато пият кафе с приятелки, те разказват в захлас как се е сбъднало някое суеверие.

Суеверията...да или не?

Направете си експеримент. Прочете хороскопа си за деня в 5-6 различни издания и ще се учудите колко много различни неща ще прочетете. Безспорно хороскопът може да е истински, но само когато е направен от професионалисти!

Като заключение - дали да вярваме в суеверия? Това зависи лично от самите нас! Ако все пак вярвате в нещо, то вярвайте само в доброто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Добавка в солта, която в горещо ястие може да се превърне в отрова

Напукани устни – как лесно можем да се справим с тях?

Жена заведе труп в клон на банка, за да изтегли заем

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com