Сутрешното кафе – с кофеин или без кофеин?

7183
Сутрешното кафе – с кофеин или без кофеин?
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно си задавате този въпрос всяка сутрин, замисляйки се дали кафето с кофеин, което толкова обичате, ще повиши кръвното ви налягане и ще ви изнерви и дали безкофеиновият му събрат е безвреден за здравето. За да направите най-добрия избор, важно е да знаете предимствата и недостатъците на двата вида кафе, които събрахме за вас от престижната медицинска онлайн медия MedicalNewsToday.

Вредно ли е кафето без кофеин за здравето?

Кафето без кофеин се получава, като се извлече кофеинът чрез химикали. Вероятно това ви кара да си задавате въпроса, вредно ли е то и процесът на извличане на кофеина оказва ли негативно въздействие върху здравето ви. Притесненията идват от употребата на метилен хлорид, намиращ приложение при превръщането на обикновеното кафе в безкофеиново.

По принцип метилният хлорид е опасен за здравето и води до забавяне на централната нервна система, влияе негативно на вниманието и координацията между ръцете и очите, може да предизвика главоболие, замаяност, сънливост. В крайния продукт обаче не остават следи от метилен хлорид, поради което FDA одобрява използването му в производството на кафе без кофеин.

Няма и доказателства, които да сочат кафето без кофеин като опасно или вредно за здравето. Може да го консумирате напълно спокойно. То не успява да ви събуди и освежи така, както го прави кафето с кофеин, но и не може да възбуди нежелано нервната ви система и да натовари сърцето. Подходящо е за хората, свикнали да пият кафе всеки ден, но принудени да се откажат от него поради здравословни причини.

Безкофеново ли е наистина кафето без кофеин?

Всъщност, макар да го наричаме безкофеиново, то все пак съдържа малки количества кофеин. Те са незначителни, но имайте предвид, че са там. Кофеинът взаимодейства с някои лекарства и е важно да обсъдите приема с вашия лекар. Чаша кафе без кофеин може да съдържа от 2 до 10 мг кофеин според марката и начина на обработка. За сравнение кофеиновото съдържа около 50 мг. Това обяснява защо все пак няколко чаши кафе без кофеин могат да доведат и до повишаване на кръвното налягане и до проблеми със съня или да ви помогнат да се разсъните.

Какви са ползите за здравето от безкофеиновото кафе

То съдържа всички съставки, характерни за кафето, само без кофеин или по-скоро с намалено съдържание на кофеин. Ето защо и ползите за здравето на кафето без кофеин са същите, които познаваме от обикновеното кафе.

  • счита се, че оказва превантивно действие срещу някои видове рак,
  • редуцира риска от сърдечносъдови заболявания, когато се приема с мярка – до 3-4 чаши на ден според препоръките и изследванията, проведени от FDA,
  • може да се приема и от бременни жени,
  • консумирано в препоръчителните количества не води до ускорен сърдечен ритъм, проблеми със съня, тревожност, гадене, изнервеност, рефлукс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

5 често срещани грешки при миене на зъбите

Как да използвате цитрусовите кори за ежедневно почистване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com