Свалете високото кръвно с ТЕЗИ плодове

8010
Свалете високото кръвно с ТЕЗИ плодове
Снимка: iStock

Високото съдържание на калий и ниското съдържание на натрий в някои плодове могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да намалят риска от сърдечни заболявания. Подборът на правилните плодове може да поддържа кръвното ви налягане под контрол.

Горна граница от 140 или повече и долна над 90 показват, че имате високо кръвно налягане. Добрата новина е, че невинаги трябва да търсите лекарства, за да го понижите.

9-те храни, които свалят кръвното и предотвратяват риска от инсулт 

Внимавайте за талията си.

Упражнявай се редовно. Дори умерена физическа активност като бързо ходене и колоездене или градинарство може да помогне за контролиране на кръвното налягане.

Пийте алкохол само от време на време и умерено.

Откажете цигарите.

Намалете натрия в диетата си. Избягвайте преработени или пържени храни. Стремете се към по-малко от 1500 mg натрий на ден, ако имате високо кръвно налягане.

Увеличете приема на калий

Калият може да намали ефектите на натрия върху кръвното налягане.

Как калият помага за намаляване на кръвното налягане?

Калият е много важен минерал за правилното функциониране на всички клетки на нашето тяло. Заедно с натрия, калция и магнезия, калият помага за поддържане на електролитния баланс на тялото. Твърде много сол или натрий причиняват задържане на вода в тялото. Това увеличава обема на кръвта и оказва натиск върху стените на артериите, което води до високо кръвно налягане.

Отново ниските нива на калий и високите нива на натрий карат сърцето и кръвоносните съдове да работят по-усилено и следователно увеличават натиска върху стените.

Тъй като диетата ни обикновено е с високо съдържание на натрий, важно е да увеличим приема на калий.

Този зеленчук е истинска панацея при високо кръвно

Плодове, които понижават кръвното налягане

Тъй като плодовете съдържат много основни хранителни вещества, витамини и антиоксиданти освен калий, това е един от най-добрите видове храна, които могат да помогнат за понижаване на кръвното ви налягане. Ето някои, които са с високо съдържание на калий и които помагат за понижаване на кръвното налягане.

Кайсия: Кайсията е много добър източник на калий и витамин А. С 2202 mg (63 процента от дневния ви прием). Кайсията може би една от най-добрите храни, които съдържат калий. Има много ниско съдържание на натрий, както и наситени мазнини и холестерол.

Авокадо: Авокадото е богато на асортимент от витамини и високо съдържание на мононенаситени мазнини и калий. Съдържа уникален мастен алкохол, наречен авокаден, който има лечебно свойство за редица заболявания, включително високо кръвно налягане. Съдържа 21 процента от дневната препоръчителна стойност за калий.

Банан: Бананът е универсален плод – яжте цял банан като лека закуска или добавете нарязан банан към сутрешната си каша или направете плодова салата с банан като една от съставките. По какъвто и начин да го ядете, един средно голям банан ще осигури 17 процента от дневната препоръчителна стойност за витамин С. Този плод ще ви помогне да останете сити за по-дълги периоди от време.

Пъпеш: Той е отличен източник на витамин А и витамин С. Чаша нарязана на кубчета пъпеш (160 g) съдържа 14,1 процента дневно препоръчителна стойност за калий. Не забравяйте да измиете външната страна на пъпеша, преди да го отрежете, тъй като бактериите могат да растат на повърхността му. Приберете в хладилник, ако няма да го консумирате веднага.

Портокали и лимони: Цитрусовите плодове са най-известни с високото си съдържание на витамин С. Портокалите и грейпфрутите са с високо съдържание на хранителни вещества и ниско съдържание на калории. Със съдържание на калий от 326 mg и без натрий, това е един от най-добрите плодове, които понижават кръвното налягане.

Грейпфрут: Този плод има отличителен, остър вкус. Изберете зрели грейпфрути за най-добър вкус и качество. Биофлавоноидите, присъстващи в грейпфрута и други цитрусови плодове, не само помагат за понижаване на кръвното налягане, но също така помагат за понижаване на нивата на холестерола. Половин грейпфрут (123 g) 5 процента от дневната препоръчителна стойност за калий.

Пъпеши: Пъпешът е много добър източник на витамин А, витамин С, тиамин и калий. Една чаша замразен пъпеш (173 g) съдържа 14 процента от дневната препоръчителна стойност калий. Освен това е добър източник на магнезий, фолиева киселина и витамин В6.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com